marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2015

angajari-prahovaAngajatorii români sunt mai optimişti că vor face angajări în ultimele trei luni din 2015 decât erau în 2014. Hotărâte să îşi extindă echipele sunt companiile mari, cele din centrul şi nord-vestul ţării şi cele care activează în industrie şi comerţ.

Faţă de anul trecut, companiile din sud-vest se arată mult mai deschise la noi angajări. Mult mai optimişti decât anul trecut se arată şi angajatorii din construcţii.

Un procent de 19% dintre angajatori anticipează o creștere a a numărului de angajați, 11% prognozează o scădere și 67% nu preconizează nici o schimbare, ceea ce rezultă într-o previziune netă de angajare de +8%, respectiv +16% după ajustarea pentru eliminarea variaţiilor sezoniere, reiese din Studiul Manpower privind perspectivele angajării forţei de muncă în ultimele trei luni din 2015. Previziune netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul angajatorilor care spun că vor face angajări şi cei care intenţionează să reducă numărul de personal.


Previziunea calculată de companie pentru finele anului este cu 4 puncte procentuale mai bune decât cea din trimestrul trei şi cu 8 puncte procentuale mai bune decât cele din T4 2014.

Analiza regională ilustrează, însă, mari disparităţi în ceea ce priveşte dorinţa şi capacitatea companiilor de a face noi angajări.

(Citiţi şi: Analiză / Cele 4 Românii și drumul fiecăreia până la euro. Divergența internă severă)

Companiile mari, cele mai optimiste

Companiile mari, cu 250 sau mai mulţi angajaţi, au raportat pentru ultimele trei luni din 2015 cea mai mare previziune netă de angajare, de 21%, în creştere cu 8 puncte procentuale faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Organizaţiile de dimensiuni medii, respectiv companiile care au care au între 50 și 249 de angajați, au raportat o previziune de angajare de 13%, o îmbunătățire de 7 puncte procentuale.


De asemenea, organizaţiile de mici dimensiuni (10-49 de angajați) şi micro-organizaţiile (structurile cu mai puţin de 10 salariaţi) vor oferi la rândul lor unele oportunități de angajare, angajatorii raportând previziuni de +8% (în creştere 2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), respectiv +6% (în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de T4 2014).

Angajări în Centru şi Nord-Vest, pesimism în Sud

Cele mai robuste piețe ale forței de muncă sunt preconizate în regiunile Centru și Nord-Vest, unde angajatorii raportează Previziuni Nete de Angajare de +14%, în creştere cu şase, respectiv şapte puncte procentuale faţă de trimestrul IV 2014.

Din urmă par să vină şi angajatorii din regiunea de Nord-Est. Aici previziunea de angajare pentru ultimul trimestru al anului este de 9%, în creştere cu 21 de puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai semnificativ avans de la nivel naţional.

regiuni

Cei mai pesimişti sunt angajtorii din regiunea de Sud-Vest, unde previziunile de creştere a numărului de salariaţi sunt de numai 2% pentru semestrul IV al anului, o previziune cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea din 2014.

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în Capitală sau în judeţul Ilfov se pot aștepta la un ritm de angajare constant în următoarele trei luni, potrivit angajatorilor, care raportează o previziune netă de angajare de +12%. Intențiile de angajare sunt cu 4 puncte procentuale mai puternice decât în trimestrul III și se îmbunătățesc cu 5 puncte procentuale în comparație cu trimestrul IV din 2014.

Energia, singurul domeniu cu scăderi ale efectivelor de salariaţi

Cele mai dinamice piețe ale forței de muncă sunt prognozate de către angajatorii din industria prelucrătoare și din sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare este de +25%, respectiv +20%.

Angajatorii din construcţii raportează la rândul lor planuri de angajare optimiste, cu o previziune de +18%, în timp ce în sectorul administrație publică și servicii sociale, previziunea este de +16%.

industrii

În sectorul finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri angajatorii raportează intenții de angajare respectabile, cu o previziune de +11%, în timp ce angajatorii din hoteluri și restaurante enunță o previziune de +10%.

În sectorul energie electrică, apă, gaze angajatorii prevăd însă scăderi ale numărului de angajați, exprimând o previziune negativă de -5%.

Administraţia publică, mai optimistă în privinţa angajărilor din T4

Dacă ne uităm la datele de anul trecut, perspectivele de angajare se consolidează în șapte din cele zece sectoare de activitate, cea mai mare îmbunătățire, de 21 puncte procentuale, fiind raportată în sectorul construcții.

Previziunea pentru sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul este cu 16 de puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul patru din 2014, iar creșteri solide de 13 puncte procentuale sunt raportate atât în sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit, cât și în sectorul industrie prelucrătoare.

Angajatorii din sectorul administrație publică și servicii sociale raportează la rândul lor o îmbunătățire de 11 puncte procentuale.

Planurile de angajare sunt însă mai puțin ferme decât în ultimul trimestru al anului trecut în celelalte trei sectoare de activitate, inclusiv finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde previziunea slăbește cu 7 puncte procentuale față de ultimele luni din 2014.

Cercetarea a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 626 de angajatori din România. Toţi participanţii la acest studiu au răspuns la întrebarea: „Cum anticipaţi că vor evolua angajările totale din locaţia dumneavoastră în cele trei luni până la sfârşitul lunii decembrie 2015, în raport cu trimestrul în curs?”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: