vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2022

Managerii se așteaptă ca în următoarele trei luni să asistăm la noi creșteri accentuate ale prețurilor produselor industriale, lucrărilor de construcții, comerțului și, ceva mai moderat, serviciilor, reiese dintr-o anchetă de conjunctură publicată joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acesta nu trebui confundat cu ritmul creșterii sau scăderii. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Astfel, în cazul prețurilor din industria prelucrătoare, creșterea de prețuri prognozată de manageri este considerată accentuată, întrucât soldul conjunctural calculat de INS a fost de +43%.


În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, soldul conjunctural a fost de +59%, în cazul comerțului de +58%, iar în cazul serviciilor de +28%, reiese din datele INS.

Creștere moderată a activității în toate sectoarele economiei

Conform estimărilor din luna aprilie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere
moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). Se estimează relativă stabilitate a numărului
de salariaţi (sold conjunctural +5%).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creșterea moderată a volumului producției (sold conjunctural +11%).

În activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creșterea volumului producției (sold conjunctural +25%).


În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5%).

În ceea ce privește numărul de salariați, managerii se așteaptă la o relativă stabilitate a acestuia în toate sectoarele analizate.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: