vineri

19 aprilie, 2024

27 aprilie, 2022

Războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare șoc asupra mărfurilor” din anii 1970, a avertizat Banca Mondială, potrivit BBC.

Instituția avertizează, într-o raport mai amplu pe tema impactului războiului, că perturbarea cauzată de conflict va duce la creșteri uriașe ale prețurilor bunurilor, de la gaze naturale la grâu și bumbac.

“Războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele produselor de bază și a modificat fizionomia schimburilor, a producției și a consumului la nivel mondial”, se arată în raport.


Autorii raportului estimează că “prețurile se vor menține la niveluri istorice până la sfârșitul lui 2024”.

Creșterea prețurilor „începe să aibă efecte economice și umanitare foarte mari”, a declarat Peter Nagle, coautor al raportului, pentru BBC.

„Suntem deosebit de îngrijorați de cele mai sărace gospodării, deoarece cheltuiesc o parte mai mare din venit pe alimente și energie, așa că sunt deosebit de vulnerabile la această creștere a prețurilor”, a adăugat economistul BM.

Creșteri de 50% a prețurilor la energie

Prețurile energiei vor crește cu peste 50%, estimează Banca Mondială. Creșterea din ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.


Similar, BM se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate până în 2024, cu o medie de 100 de dolari pe baril în acest an, ceea ce va duce la o inflație generalizată.

Rusia produce aproximativ 11% din petrolul mondial, a treia cea mai mare pondere, iar raportul avertizează că „întreruperile rezultate din cauza războiului vor avea un efect negativ de durată”, deoarece sancțiunile vor determina ieșirea companiilor străine din Rusia și implicit reducerea accesului acesteia la tehnologie.

“Acest șoc este agravat de recrudescența restricțiilor pentru comerțul cu produse alimentare, carburant și îngrășăminte”, estimează vicepreședintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze “spectrul stagflației”.

Creșteri de 20% a produselor non-energetice

Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole și metalele, Banca Mondială prognozează o creștere de peste 20% în 2022 și scăderi pe parcursul următorilor ani.

“Cu toate acestea, prețurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani și, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni și mai ridicate și mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.

Se estimează că prețul grâului va crește cu 42,7%. Alte creșteri notabile vor fi la orz – 33,3%, soia – 20%, ulei – 29,8% și carne de pui – 41,8%. Aceste creșteri reflectă scăderea drastică a exporturilor din Ucraina și Rusia.

Înainte de război, cele două țări asigurau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, și 60% din rezervele de floarea soarelui – un ingredient cheie în multe alimentele procesate – conform S&P Global.

10 zile de aprovizionare cu alimente la nivel mondial, pierdute din cauza războiului

Prețurile pentru alte materii prime, inclusiv îngrășăminte, metale și minerale, se preconizează, de asemenea, să crească. Costurile lemnului, ceaiului și orezului sunt printre puținele care se preconizează că vor scădea.

„Grâul este unul dintre exporturile agricole cel mai greu de înlocuit”, potrivit unei note de cercetare de la Bank of America. Condițiile meteorologice nefavorabile din America de Nord și China ar putea exacerba impactul scăderii exporturilor ucrainene, care se vor menține reduse deoarece războiul a perturbat sezonul de plantare de primăvară.

Nota sugerează, de asemenea, că transporturile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina au scăzut cu peste 80% din cauza luptelor, iar aceste exporturi pierdute, pe parcursul unui an, „echivalează cu aproximativ 10 zile de aprovizionare mondială cu alimente”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: