Șerban Bucur, managerul Spitalul CF nr. 2 din București a semnat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției și a acceptat o pedeapsă de trei ani cu suspendare pentru cele cele 146 de fapte de mită. El este acuzat că a luat mită de la firme aflate în contract cu unitatea aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, percepând un comision între 5 și 10%, fără TVA, din facturile decontate.
Acorduri de recunoaștere a vinovăției au semnat și ceilalți patru inculpați, oameni de afaceri, care sunt acuzați de dare de mită în formă continuată.
Mita, primită de la firmele ce furnizau hrana pacienților internați, consumabile și diferite servicii sau efectuau reparații și modernizări ale spitalului
Prezentăm integral comunicatul DNA:
”În perioada decembrie 2019-iunie 2024, inculpatul Bucur Șerban, la data faptelor manager al Spitalului Clinic CF nr.2 București și ordonator de credite, ar fi pretins și primit de la inculpații B.E, E.S.A, O.M, M.P.A, precum și de la alte două persoane (martori), toți fiind reprezentanți ai unor societăți comerciale aflate în relații contractuale cu spitalul, foloase necuvenite, respectiv, suma totală de aproximativ 764.370 de lei, reprezentând un procent cuprins între 5% și 10 % din valoarea fără TVA a facturilor plătite de unitatea medicală în perioada decembrie 2019-iunie 2024 inclusiv.
Banii ar fi fost primiți de managerul spitalului în legătură cu atribuțiile sale de serviciu și anume, pentru asigurarea bunei desfășurări a relațiilor contractuale și plata facturilor.
Cele 146 de acte materiale reprezintă tot atâtea împrejurări în care managerul spitalului ar fi primit sumele de bani, în numerar, de regulă în plic, de la reprezentanții societăților comerciale, cu prilejul întâlnirilor care au avut loc la biroul său de la Spitalul Clinic CF nr. 2 din București, în perioada menționată.
Contractele aveau ca obiect asigurarea hranei zilnice a pacienților, lucrări de reparații, întreținere a instalațiilor electrice, sanitare, termice și de altă natură, inclusiv lucrări de reabilitare a unor secții sau compartimente din cadrul Spitalului, servicii privind sistemul informatic de programare electronică online a pacienților, achiziționarea de huse, halate, seturi sterile, produse de curățenie și dezinfectanți”, precizează procurorii.
În prezența avocatului, managerul a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate.
Este de acord cu o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv manager al unei unități sanitare publice și interzicerea dreptului de a deține, purta și folosi orice categorie de armă.
De asemenea, managerul a declarat expres că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile și cu confiscarea de către instanța de judecată a sumei 764.370 de lei.
Oamenii de afaceri au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru infracțiunea de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse de un an și 6 (luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi”.
(Citește și: Șeful Administrației Financiare Giurgiu, trimis în judecată – trafic de influență în favoarea unei firme cu datorii la stat)
****