sâmbătă

16 martie, 2024

16 mai, 2019

Peste jumătate dintre cetățenii europeni consideră că Uniunea Europeană se va prăbuși în cel mult 20 de ani, în ciuda faptului că suportul pe care cetățenii îl acordă proiectului european este la cel mai înalt prag din ultimii 25 de ani.

Potrivit unui sondaj YouGov, realizat la comanda ECFR – European Council on Foreign Relations în 14 state membre, majoritatea repondenților, inclusiv din România, spun că dezintegrarea UE este ”o posibilitate reală”, care se poate petrece în viitorul apropiat, 10-20 de ani.

Dintre cele 14 țări incluse în sondajul YouGov publicat de The Guardian, cel mai mare procent al celor care cred că UE se apropie de colaps s-a înregistrat în Slovacia (66%), pe locul doi figurând Franța și România (ambele cu 58%).


Doar în Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%) se înregistrează procente mai mici de 50% în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.

La aproape 70 de ani de la constituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care a reuni Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg, trei din 10 cetățeni europeni cred că există posibilitatea unui conflict între statele membre. O treime dintre alegătorii din Franța și Polonia cred că există chiar risc de război.

Cei care cred acest scenariu sunt, în mare parte, cei care spun că nu sunt interesați de scrutinul european din 23-26 mai sau vor să voteze extremiști.


Cetățenii europeni sunt și nesiguri în ceea ce privește prosperitatea UE. Sondajul arată că o treime dintre germani și o majoritate consistentă a cetățenilor din Polonia, Franta, România, Ungaria și Grecia afirmă că nu au bani, de la un salariu la altul, pentru cheltuieli neprevăzute.

Cum datele ultimului Eurobarometru arată că 2 din 3 europeni apreciază UE – cel mai ridicat nivel din 1983 încoace, directorul ECFR Mark Leonard afirmă că este obligația partidelor pro-europene să trezească ”majoritatea tăcută” a electoratului.

”Mai sunt 8 zile în care să se rezolve paradoxul ce afectează inima proiectului european. Sprijinul pentru calitatea de membru UE este la nivel înalt și totuși avem o majoritate care se teme de eșecul UE. Provocarea pentru ro-europeni este să exploateze această frică pentru a reuși să mobilizeze la urne majoritatea tăcută, să se asigure că formațiunile anti-sistem nu vor ajunge să decidă viitorul.

Pro-europenii trebuie să vină cu idei îndrăznețe, să facă această majoritate tăcută să rezoneze, să simtă că merită să iasă la vot. Încă nu e prea târziu, mai este timp să îi convingem pe cei aproape 100 de milioane de europeni care nu vor să voteze șă participe totuși la acest proces”, afirmă Mark Leonard.

Sondajul mai arată că 92% dintre repondență știu că vor avea de pierdut dacă Uniunea Europeană se destramă, știu că în această ipoteză vor îngrădiți să călătorească, să facă comerț sau să lucreze în alt stat european.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: