joi

2 mai, 2024

10 octombrie, 2022

Un consorțiu de companii norvegiene a trimis guvernului austriac și companiei OMV (deținătoarea OMV Petrom în România) o scrisoare de intenție, care majorează la 51% pachetul de acțiuni ale OMV pe care vrea să-l cumpere, față de 31,5% cât anunțase anterior.

Statul austriac deține doar 31,5% din acțiunile OMV, prin  agenția guvernamentală ÖBAG, dar restul ar putea veni de la arabii de la Mubadala Petroleum and Petrochemicals holding Company din Abu Dhabi.

Miza cea mare a tranzacției o constituie garanțiile norvegiene că Austria ar primi anual 75 din cei 90 de terawați -oră (TWh, miliarde kWh) de care are nevoie, scăpând astfel de dependența de livările rusești, conform publicației austriece Kurier.


OMV se află însă în situația de a-și ajusta dramatic modul de aplicare a strategiei de dezvoltare, abia adoptată astă primăvară, odată cu preluarea conducerii de către Alfred Stern, care a venit cu proiectul orientării prioritare spre petrochimie.

De ce depinde soarta Petrom

Ca să poată vinde norvegienilor circa 49% din acțiunile OMV, statul austriac ar trebui să facă un schimb  de participații cu Mubadala, cu care are un acord de coordonare a operațiunilor de piață.

Arabii nu sunt interesați de partea de explorare și exploatare (E&P) a resurselor, ci de petrochimie și, prin urmare, scenariul cel mai probabil este divizarea OMV în două companii, din care una de E&P, în care consorțiul norvegian să devină majoritar. Statul austriac ar prelua acțiuni ale subsidiarei E&P, la care să renunțe arabii, contra acțiunilor la cealaltă subsidiară, de petrochimie, de care fondul Mubadala ar fi mai interesat.

Problema este că nu este sigur dacă activitățile din România ale OMV, respectiv Petrom, inclusiv exploatarea zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, vor fi incluse în pachetul propus norvegienilor. Der Standard crede că, mai degrabă – nu.


Ca să profite de garanțiile de livrări de gaze norvegiene încă de anul viitor, austriecii trebuie să se grăbească, astfel ca tranzacția să devină certă, căci alocările de gaze se fac până la sfârșitul acestui an.

Și chiar dacă astfel de mari tranzacții nu se fac în câteva săptămâni, „în stare de război ester nevoie de decizii rapide și de proprietari deciși. (…). Din câte s-a auzit, oficialii guvernamentali și-ar fi rezervat deja biletele de avion spre Abu Dhabi” (ca să negocieze cu Mubadala schimbul de participații la diviziile OMV), potrivit Kurier, citat prima data de Profit.ro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: