vineri

26 aprilie, 2024

3 martie, 2024

Veniturile totale la bugetul general consolidat au crescut în prima lună din acest an cu 7,8 miliarde lei până la 47,4 miliarde lei, cu cu aproape 20% mai mult comparativ cu ianuarie 2023.

Această creștere a fost susținută în principal de măsurile fiscal-bugetare adoptate anul trecut, înregistrându-se majorări importante la încasările din contribuțiile sociale, impozitul pe salarii, TVA și accize. La acestea s-au adăugat și sumele rambursate din fonduri europene.

Față de luna ianuarie 2023, când veniturile statului au crescut cu 8,5% (an/an), dinamica din acest an relevă o creștere spectaculoasă, de peste două ori mai mare, de aproape 20%.


Sumele provenite din impozitul pe salarii și dividende au scăzut cu 5,8%, însă această scădere s-a datorat efectului de bază la impozitul pe dividende (-56,7%) față de ianuarie 2023. Explicația e dată de faptul că în ianuarie 2023 s-a grăbit plata impozitului pe dividende pentru a beneficia de cota de impozit de 5%, înainte de a fi majorată la 8%. Astfel în ianuarie 2023, saltul sumelor încasate pentru impozitul pe dividende a crescut cu 360% din acest motiv.

Cât a adus în plus la Buget fiecare impozit crescut

Însă creștere semnificativă, de 24,5% a fost consemnată pentru sumele reprezentând impozitul pe salarii. Aceasta s-a datorat eliminării scutirii de la plata impozitul pentru salariații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT, încă din noiembrie 2023. Contribuții pozitive au avut și deciziile de majorare a slariului minim pe economie, precum și salariile minime din construcții, agricultură și industrie alimentară.

Au crescut și încasările din impozitul pe veniturile din pensii (+58%), care include majorarea punctului de pensie de la 1586 lei la 1785 lei.

Creștere importantă a fost și la asigurările sociale, de 25,7%, până la 15,62 miliarde lei, rezultată în principal din eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor a salariaților din construcții, agricultură și industrie alimentară. De asemenea, creșterea salariilor minime a influențat de asemenea majorarea sumelor încasate.


Un alt salt important a fost consemnat la veniturile provenite din plata TVA. Încasările nete din TVA au înregistrat 12 mld lei, în creștere cu 22,8% (an/an). De la 1 ianuarie, mai multe cote de TVA pentru unele produse și servicii au crescut de la 5% la 9% și de la 9% la 19%. Aici sunt cuprinse spectacolele și evenimentele culturale, alimentele bio și tradiționale, băuturile nealcolice carbogazoase sau cu conținut ridicat de zahăr, echipament sportiv și altele. Mai trebuie adăgate și fondurile europene care au generat la rândul lor încasări de TVA.

Veniturile din accize au însumat 4,30 mld lei, consemnând o creștere de 48,1% (an/an), susținută de încasările din accizele pentru produsele din tutun, care au înregistrat un avans semnificativ, de 91,4%, în condițiile creșterii accizei de la 1 ianuarie 2024.
În același timp, încasările din accizele pentru produsele energetice au consemnat o dinamică negativă, de 3,5%, deși accizele s-au majorat și în acest caz. Explicația unor încasări mai mici este dată de reducerea consumului, comparativ cu ianuarie 2023.

În ceea ce privește încasările la buget provenite din impozitul pe profit, măsurile privind micșorarea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, impozitul minim pentru companiile cu cifre de afaceri de peste 50 milioane euro, acestea nu sunt reflectate în încasările din luna ianurie, ci vor deveni vizibile din luna a patra când va începe plata impozitului pentru primul trimestru.

***

(Citiți și: ”Socoteala din târg: Marile diferențe dintre execuția pe 2023 și Buget”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: