joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2022

Guvernul Republicii Moldova ia în calcul retragerea cetățeniei celor care luptă de partea Rusiei în Ucraina, în condițiile în care mulți dintre aceștia au pașapoarte rusești și sunt eligibil să fie mobilizați, anunță Reuters.

Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, luni. Ea a spus că există riscul ca cetățenii moldoveni cu pașapoarte rusești să fie mobilizați pentru a lupta în Ucraina ca invadatori.

„Pentru a preveni acest lucru, analizăm posibilitatea aplicării procedurii de revocare a cetățeniei moldovenești pentru aceste persoane care luptă de partea agresorului”, a spus Maia Sandu. „Analizăm inclusiv posibilitatea de a înăspri pedepsele pentru cetățenii moldoveni care se află în forțele armate ale agresorului”, a adăugat președinta Republicii Moldova.


Președintele Republicii Moldova a făcut luni un rezumat al discuțiilor de la ședința de sâmbătă a Consiliului Suprem de Securitate, unde au fost analizate ultimele evoluții ale conflictului Rusia – Ucraina.

”Ministerul de Externe, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere”, a afirmat Maia Sandu.

Conflictul din Ucraina și destabilizări interne în Moldova

În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne, este constatarea Consiliului Suprem de Securitate.

”Grupurile susținute de infractori și alți actori externi au amplificat propaganda de război și știrile false despre război pe rețelele de socializare. Am recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului.


În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, afirmă Maia Sandu.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: