duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2020

Pe fondul efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului conform definiției internaționale a urcat în luna mai 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Este un nivel în creștere cu ( doar) 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă și similar celui consemnat în urmă cu trei ani, ceea ce arată că impactul pe piața muncii a fost, deocamdată, limitat.

Ca număr de persoane afectate, s-a ajuns la 463 de mii, cu 31 mii în plus față de luna aprilie 2020 și cu 109 mii de persoane în plus față de mai 2019, ceea ce reflectă mai bine evoluția prin ajustare cu sezonalitatea obișnuită, care face abstracție de factori ce pot să apară în mod excepțional.


De remarcat faptul că de la începutul acestui an, chiar înainte de a se manifesta efectele pandemiei, am asistat la o creștere sistematică a nivelului șomajului, de la 3,7% în ianuarie spre cele 5,2% din mai, cu observația că, în mai 2019, acest indicator a fost de 3,9%. Totodată, ar fi de reținut valoarea semnficativ mai mare în rândul bărbaților (6,1%) decât al femeilor (4,0%).

Acest fapt care poate fi explicat parțial prin aceea că femeile sunt mai puțin active în căutarea unui loc de muncă. Ceea ce limitează oarecum artificial atât amploarea reală a fenomenului de creștere a șomajului cât și obligațiile de plată aferente susținerii prin sistemul de protecție socială.

*

Concepte şi definiţii:

  • Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;(iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă,oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
  • Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă (toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii).
  • Şomerii înregistraţi sunt persoanele aflate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor. Cele două seturi de indicatori statistici (şomajul lunar conform definiţiei internaţionale şi şomajul înregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de măsurare, conceptele, definiţiile şi sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, însă, oferă o imagine completă şi reală asupra pieţei româneşti a forţei de muncă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: