vineri

19 aprilie, 2024

6 aprilie, 2017

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au cerut joi ministrului Justiției, Tudorel Toader, să-i ajute să intre în posesia proiectului de lege privind salarizarea bugetari. Ei sunt nemulțumiți că nu au fost consultați pe proiect, mai ales că se vehiculează informații potrivit cărora ar urma să le scadă veniturile din cauza noii reglementări.

„Cel puțin în momentul de față, nu știu și nu cunosc să fie invitat Consiliul pe discuții pe actualul proiect de lege al salarizării, deși aflăm cu toții din spațiul public că s-ar fi întâmplat acest lucru cu toată lumea.

Nu știm și în egală măsură nu putem să facem aprecieri nici negative, nici pozitive pentru că nu cunoaștem conținutul acestui proiect de lege al salarizării.


Am primit pe surse și noi diferite variante, dar neavând certitudinea că este varianta oficială nu putem să purtăm discuții, să formulăm reproșuri și nici să venim cu comentarii suplimentare.

De aceea, domnule ministru, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini, pentru că dumneavoastră aveți pârghiile corespunzătoare de a intra în posesia acestui proiect de lege al salarizării„, a transmis, în plenul CSM, Gabriela Baltag, membru CSM, citată de News.ro

Îngrijorarea principală a magistraților este că veniturile li se vor diminua prin plafonarea sporurilor: „Un judecător are un total de sporuri între 28 şi 33%. Dacă sporul individual se plafonează la 25 de procente, vorbim  de o scădere a venitului magistratului”, a explicat judecătoarea Andreea Ciucă.

Reprezentantul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că magistrații ar trebui să plătiți pe o lege specială:


„Am văzut o serie de variante, nu avem un text de lege şi facem numai supoziţii. Este o stare de incertitudine. Unii zic că o să ne scadă salariile, alţii că o să ne crească. Acest proiect de lege care ne include ar trebui adus la cunoştinţă asociaţiilor de magistraţi şi Consiliului Superior al Magistraturii. Vrem o lege specială, avem un statut special”, a susţinut acesta.

Ministrul le-a spus că nu știe nici el, deocamdată, cum arată proiectul: „Am primit asigurări că nu sunt scăderi salariale şi nici diminuări. Există o grilă pe care se fac proiecţiile pe familiile ocupaţionale. Sporurile diferă de la o structură la altă, dar nu pot să va asigur că au rămas neschimbate. Astăzi se discută forma şi apoi avem o întrevedere pentru a ne spune un punct de vedere”.

Draftul salarizării unitare a bugetarilor urmează să fie discutat joi în coaliția de guvernare, semnat de parlamentarii acesteia și apoi înregistrat ca inițiativă parlamentară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: