joi

28 martie, 2024

1 martie, 2023

Președintele Emmanuel Macron și-a început miercuri turneul de cinci zile în Africa, în încercarea de a conserva influența pe care Franța o mai are în fostele sale colonii și de a contracara eforturile Rusiei și Chinei de a-și extinde prezența.

Turneul are loc într-un moment în care Franţa, fostă putere colonială, este supusă la presiuni în mai multe ţări africane, notează dpa, menţionând resentimentele antifranceze ce se manifestă în ţări din Sahel unde Franţa a staţionat trupe în vederea combaterii terorismului, dar şi încercarea Rusiei de a-şi creşte influenţa în regiune cu ajutorul mercenarilor Wagner.

În prefațarea turneului, Emmanuel Macron a prezentat luni noua strategie a Parisului în relația cu Africa

De la Palatul Elysee, Emmanuel Macron a vorbit luni despre o relație reînnoită cu Africa, pe fondul amplificării unui sentimentului anti-francez în unele locuri și al creșterii influenței ruse și chineze. „Parteneriat”, „umilință” și „reorganizare” au fost termenii folosiți de Macron în prezentarea strategiei pentru Africa, scrie Africa.com


Emmanuel Macron a anunţat o retragere parţială a forţelor militare din Africa, acestea urmând să fie „vizibil” reduse, şi a indicat de asemenea că se lucrează la o lege vizând returnarea obiectelor de artă luate în mod ilegal de pe continent. 

El a spus că bazele militare franceze din Africa vor fi reorganizate, unele urmând să devină academii militare sau să fie conduse în colaborare cu partenerii africani și europeni, pe baza obiectivelor definite de gazdele africane.

Vizita sa în Africa vine după câteva eșecuri sensibile pentru Franța, în special în regiunea Sahel, unde se destramă parteneriatul pentru combaterea insurgenței islamiste. Franța a încheiat operațiunile militare din Mali și Burkina Faso, pe fondul deteriorării relațiilor cu deținătorii puterii militare și a sentimentului anti-francez în creștere.

Franța, alungată din Africa de către Rusia

În timp ce Europa se concentrează pe sprijinirea Kievului împotriva Moscovei, Rusia face incursiuni și câștigă inimi și minți în Africa, scrie Politico. În ultimele luni, trupele franceze au fost expulzate din Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană, iar locul lor a fost luat adesea de grupul paramilitar Wagner, condus de aliatul lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin.


Nu că palmaresul intervențiilor franceze ar fi fost grozav – în pofida prezenței lor de un deceniu, acele țări sunt încă printre cele mai sărace din lume, iar insecuritatea crește.

De asemenea, Franța nu a făcut suficient pentru a contracara dezinformarea și știrile false. Influența propagandei ruse este masivă, desfășurată printr-o întreagă rețea de ferme de troli pro-ruși, precum și prin legăturile influencerilor ruși cu mass-media locale.

Russia Today (RT) și Sputnik, susținute de statul rus, își sporesc prezența în Africa după ce au fost interzise în Europa. Aceasta, în timp ce Radio France Internationale a fost interzisă în Mali și Burkina Faso, iar France 24 a fost suspendată în Mali. Franța, însă, a întârziat să reacționeze și să contracareze aceste tactici de dezinformare.

Programul vizitelor

Turneul cuprinde Gabon, Angola, Congo şi Congo-Brazaville. Preşedintele francez va participa la Libreville, capitala Gabonului, la o conferinţă a UNESCO dedicată protejării pădurilor, One Forest Summit. Emmanuel Macron urmează de asemenea să inaugureze la Libreville o nouă ambasadă a Franţei.

În Angola, principalul subiect de discuţii este de aşteptat să-l reprezinte cooperarea în sectorul agriculturii, ceea ce ar urma să contribuie la creşterea securităţii rezervelor ţării şi să-i ajute pe agricultori să se pregătească pentru înfruntarea schimbărilor climatice.

În cele două republici Congo, vizita şefului de stat francez urmează să se concentreze asupra cultivării relaţiilor cu Franţa.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: