14 martie, 2023

Preşedintele francez l-a primit pe Viktor Orban luni seară, la o cină de lucru în cadrul căreia Emmanuel Macron a subliniat necesitatea unității europene în ceea ce privește războiul din Ucraina, conform unui comunicat transmis de la Palatul Elysee.

Liderul francez „a reafirmat necesitatea unității țărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, în special prin aplicarea strictă a sancțiunilor”, mai menționează comunicatul.

Cei doi au pregătit Consiliul European din 23 şi 24 martie de la Bruxelles și au discutat despre „problemele de politică industrială şi competitivitate europene, precum şi subiectul migraţiei”, a declarat preşedinţia franceză.


Cina de la Palatul Elysee, „a fost o ocazie de a reafirma necesitatea unităţii ţărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, în special prin aplicarea strictă de sancţiuni împotriva Rusiei”, potrivit comunicatului și, de asemenea, „a permis să se abordeze problema ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO, precum şi a reformelor de interes comun, care ar trebui să aibă loc în următoarele câteva săptămâni în parlamentul Ungariei”.

Din cei 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aceste două noi candidaturi depuse în plin război din Ucraina. O sursă diplomatică franceză a declarat luni că este „destul de încrezătoare” în procesul parlamentar aflat în desfăşurare de partea maghiară.

Viktor Orban și poziționările sale „ambigue” față de Rusia și Vladimir Putin

Viktor Orban este singurul lider european ce critică vehement „războiul indirect” desfăşurat de Europa împotriva Rusiei.

În plus, liderul naţionalist a intrat în dispută în repetate rânduri cu Uniunea Europeană din cauza respectului fluctuant pentru statul de drept în Ungaria, problemă pe care Emmanuel Macron, mult mai eurofil, intenţiona să o aducă din nou în discuţie luni seară, scrie AFP, agenție preluată de Agerpres.


De la începutul conflictului în februarie 2022, Budapesta, foarte dependentă de importurile ruseşti de hidrocarburi, şi-a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus.

Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului şi critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, deşi le-a votat.

De la revenirea sa la putere, în 2010, liderul naţionalist şi-a extins treptat controlul asupra mass-media şi justiţiei, atrăgându-şi regulat critici din partea Uniunii Europene.

UE blochează, astfel, fonduri alocate Budapestei în valoare de 12 miliarde de euro în aşteptarea unor reforme anticorupţie. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: