Mihai Răzvan Ungureanu – fostul director al SIE și fost premier după ce a demisionat din fruntea Serviciului, a obținut, marți seara, voturile necesare să valideze propunerea pe care a făcut-o președintele Klaus Iohannis.
Aritmetica seacă – 278 de parlamentari au votat ”pentru”, 6 ”împotrivă” și 5 nu au votat – ascunde adevărata miză a votului de marți: ruptura care se adâncește în majoritatea guvernamentală și concesiile mari care ar urma să se facă pentru a se păstra actuala susținere parlamentară pentru guvern.
M.R. Ungureanu a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis pe postul de director al Serviciului de Informații Externe – SIE , rămas vacant după ce Theodor Meleșcanu a demisionat în octombrie 2014 pentru a candida la alegerile prezidențiale.
Validare împotriva aritmeticii și a boicotului partidului de guvernământ
PSD și partidul președintelui Senatului – Călin Popescu Tăriceanu – au boicotat votul, cu intenția declarată de a nu se realiza cvorumul necesar validării lui M.R. Ungureanu. Reprezentanții PSD au boicotat inclusiv ședința Comisiei, de marți dimineața, astfel că propunerea lui Klaus Iohannis a intrat în plen fără punctul de vedere al Comisiei. Până și Călin Popescu Tăriceanu a boicotat votul, el părăsind sala de ședințe după discursul său, la capătul unor zile în care a resăpins constant propunerea președinției, având ca argument că M.R. Ungureanu este omul fostului președinte Traian Băsescu.
Balanța au înclinat-o UNPR – al cărui lider, premierul interimar Gabriel Oprea, s-a implicat foarte mult în a trece propunerea președinției – alături de UDMR și câțiva parlamentari ai actualei majorități parlamentare – astfel încât ședința a întrunit 289 de parlamentari, din cei 278 pe care-i impunea cvorumul.
Nu e prima ruptură publică a UNPR de poziția PSD: în urmă cu o săptămână, UNPR a înclinat balanța și la adoptarea Strategiei de Securitate propusă de Cotroceni – după ce aceasta fusese contestată de PSD și partidul lui Călin Popescu Tăriceanu sub rezerva referirilor la accentele care țin de economie din această strategie.
Un vot care complică coabitarea susținătorilor guvernului: aceeași guvernare după revenirea premierului Ponta ?
Observatorii neutri pot observa patru lucruri în votul de marți privind directoratul SIE :
1- Coaliția nu funcționează nici pe deciziile strategice ale majorității guvernamentale.
2- Premierul interimar, Gabriel Oprea, a reușit să configureze majoritatea necesară în pofida declarațiilor și a acțiunilor PSD, pentru două mize importante: Strategia de Securitate și numirea noului director al SIE.
3- S-a configurat o nouă majoritate, fără PSD, într-un moment în care partidul premierului Ponta trece printr-o criză atât internă, cât și în privința deciziilor guvernamentale.
4- Singurul politician care ar putea recupera tabloul de bord al majorității guvernamentale, Dl. Victor Ponta, se află, după propriile declarații, în spital în Turcia, în timp ce conducerea partidului său îi cere, public, întoarcerea la butoanele deciziei.
Observatorii inițiați precum și actorii implicați în mod direct sau din culise pot observa că ”au ieșit” trei lucruri :
1- M.R. Ungureanu a fost votat în pofida curentului din principalul partid de la guvernare – PSD – în timp ce premierul și liderul partidului – Dl. Victor Ponta – a fost indisponibil și nu s-a aflat în țară.
2- În PSD sunt tot mai multe voci care afirmă că premierul Ponta era la curent cu necesitatea de-a se obține aceste rezultate pe voturi – atât pe Strategia de Securitate cât și pe numirea de la SIE, și a ales această variantă de poziționare: a plecat intempestiv la jocurile de la Baku, după care a plecat în Turcia să se opereze, lăsând PSD într-o situația în care interimarii au fost deciși sub presiunea evenimentelor: Rovana Plumb la partid și Gabriel Oprea la guvern.
În plus, premierul formal a evitat și discuția cu reprezentanții Comisiei Europene și cei ai FMI pe acordul pe care guvernul nu vrea să-l prelungească. Acolo discuțiile s-au purtat doar la nivelul Dlui. Orlando Teodorovici, ministrul de Finanțe.
3- Cele trei evenimente strategice din ultimele două săptămâni – voturile pe Strategia de Securitate, numirea de la SIE și discuțiile cu FMI – arată că, de facto, se poate configura o majoritate guvernamentală care să asigure atât cvorum cât și voturi pentru o nouă entitate politică de susținere a unui alt guvern.
În principalul partid de guvernământ domnește o confuzie, potrivit surselor cursdeguvernare.ro din PSD: membrii partidului – de la cei cu funcții mici și până la cei din boardul central – nu știu clar de și pe ce poziție se va întoarce, din concediul medical, remierul Victor Ponta :
- -activitatea sa va viza guvernarea, după ce deciziile sensibile politic au fost luate în pofida poziției PSD, cabinetul Ponta – acesta sau un altul – va rămâne până la alegerile din 2016.
- -sau se va concentra pe problemele din justiție, unde îl așteaptă urmărirea penală, urmând ca în Parlament să se configureze o altă majoritate – imprevizibilă – care să susțină un guvern cu decizii reale și funcționale. Adică un alt guvern, din care să nu mai facă parte PSD.
NOTA cdg.ro:
Încă nu e clar ce înseamnă, din punct de vedere al acțiunii politice, declarația președintelui Iohanii,s din ziua în care premierul Ponta a fost pus sub ormărire penală: Nu vrem criză politică, premierul să demisioneze.
Un răspuns
Este corecta analiza.
Doua lucruri totusi lipsesc.
1. Posibilitatea e a influenta voturile din strainatete din respectiva pozitie odata ocupata.
2. Parerea populatiei despre aceasta numire si influenta acestei decizii asupra votului din tara la urmatoarele alegeri.