duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2013

Luxemburg, unul dintre cele mai mici, dar mai bogate state din UE, a spus NU unei noi legislaţii de combatere a evaziunii fiscale, relatează EUObserver.

Ministrul de Finanţe, Luc Frieden, a declarat, la Bruxelles, că ţara sa nu va fi de acord cu directiva privind taxa pe conturile bancare, pentru că mai sunt necesare câteva clarificări. El a adăugat: „În acest moment, ne lipseşte precizia legată de mai multe întrebări care au nevoie de răspunsuri. Nu ştim cum vor fi acestea transpuse în legislaţia europeană şi nu ştim sigur că toate portiţele de scăpare au fost închise, în special anumite prevederi pe care nu le acoperim”, a spus el.

Comisia Europeană a încercat să-şi modernizeze legislaţia anti-fraudă, în ultimii 8 ani. Legea sa din 2005 forţează statele membre să facă un schimb automat de informaţii despre depozitele naţiunilor UE.


Dar acesta conţine scăpări legate de veniturile acumulate din fonduri de investiţii, pensii, fonduri de încredere sau fundaţii.

De asemenea, lipsesc Austria şi Luxemburg.

Cele două centre financiare sunt exceptate de la plata unor taxe până când cinci state din afara UE,  paradisuri fiscale, nu le acceptă şi ele: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino şi Elveţia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Refuzul Luxemburgului de a accepta propunerea o pune în contradicţie  cu celelalte state membre UE, printre care Franţa, Germania şi Marea Britanie. Liderii UE vor dezbate problema la un summit ce va avea loc în 22 mai.


Luxemburg are doar 500.000 de locuitori, dar are un PIB pe cap de locuitor de trei ori mai mare ca media din statele UE. Bogăţia vine din serviciile financiare. Sectorul bancar valorează de 22 de ori cât mărimea economiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: