Luxemburg, unul dintre cele mai mici, dar mai bogate state din UE, a spus NU unei noi legislaţii de combatere a evaziunii fiscale, relatează EUObserver.
Ministrul de Finanţe, Luc Frieden, a declarat, la Bruxelles, că ţara sa nu va fi de acord cu directiva privind taxa pe conturile bancare, pentru că mai sunt necesare câteva clarificări. El a adăugat: „În acest moment, ne lipseşte precizia legată de mai multe întrebări care au nevoie de răspunsuri. Nu ştim cum vor fi acestea transpuse în legislaţia europeană şi nu ştim sigur că toate portiţele de scăpare au fost închise, în special anumite prevederi pe care nu le acoperim”, a spus el.
Comisia Europeană a încercat să-şi modernizeze legislaţia anti-fraudă, în ultimii 8 ani. Legea sa din 2005 forţează statele membre să facă un schimb automat de informaţii despre depozitele naţiunilor UE.
Dar acesta conţine scăpări legate de veniturile acumulate din fonduri de investiţii, pensii, fonduri de încredere sau fundaţii.
De asemenea, lipsesc Austria şi Luxemburg.
Cele două centre financiare sunt exceptate de la plata unor taxe până când cinci state din afara UE, paradisuri fiscale, nu le acceptă şi ele: Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino şi Elveţia.
Refuzul Luxemburgului de a accepta propunerea o pune în contradicţie cu celelalte state membre UE, printre care Franţa, Germania şi Marea Britanie. Liderii UE vor dezbate problema la un summit ce va avea loc în 22 mai.
Luxemburg are doar 500.000 de locuitori, dar are un PIB pe cap de locuitor de trei ori mai mare ca media din statele UE. Bogăţia vine din serviciile financiare. Sectorul bancar valorează de 22 de ori cât mărimea economiei.