miercuri

24 aprilie, 2024

16 octombrie, 2012

Constantin Buzoianu, președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a fost revocat marți, din funcție de către deputații și senatorii reuniți în ședință comună.

Parlamentarii PDL au boicotat plenul reunit și nu au participat la ședință, astfel încât revocarea, propusă plenului Parlamentului de către Comisiile reunite pentru buget, finanţe, a întrunit 222 voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”.

Locul lui Constantin Buzoianu va fi luat, interimar, de vicepreședintele CSA, Tudor Baltă.


Soarta lui Constantin Buzoianu a ajuns la decizia parlamentarilor ca urmare a unor rapoarte depuse la Comisii, potrivit cărora șeful CSA s-ar afla în conflict de interese.

Într-o declarație dată, cu câteva ore înainte de vot, agenției MEDIAFAX, Buzoianu declara, însă, că se așteaptă să fie revocat din funcție pentru că ar fi deranjat interesele din industrie: ”În piaţa asigurărilor, în ultimii ani, a apărut şi s-a dezvoltat un «sistem» de favorizare a unor societăţi de asigurare care nu respectă regulile de bază din domeniu, practică tarife RCA nesustenabile, nu achită daunele către păgubiţi, respectiv către unităţile de reparaţii auto, şi împotriva cărora nu au fost luate la timp măsurile necesare, în primul rând datorită favoritismului practicat faţă de acestea, de traficul de influenţă şi nu numai”, a spus Buzoianu.

Un alt domeniu care a evoluat într-o manieră asemnătoare îl reprezintă activitatea de subscriere pe segmentul poliţelor obligatorii pentru locuinţe.

„Societatea care emite aceste poliţe, Pool-ul de asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), creată urmare aplicării Legii 260/2008, care din păcate a fost modificată în 2010, a fost concurată în mod incorect în primul rând de proprii acţionari, care au vândut poliţe cu aceeaşi denumire la tarife asemănătoare celor obligatorii şi cu clauze aparent favorabile asiguraţilor, contracte care însă nu asigură o acoperire corespunzătoare a intereselor asiguraţilor. În plus, şi cel mai grav aspect, portofoliul de poliţe facultative pentru locuinţe emise de aceşti asigurători nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate”, a afirmat şeful CSA.


El a apreciat că fosta conducere a CSA nu a intervenit la timp şi nu a luat măsurile care s-ar fi impus tot din cauza «sistemului» prezentat anterior.

„De la preluarea mandatului, reprezentanţii societăţilor favorizate au încercat insistent atât direct, cât şi prin diverse alte modalităţi, continuarea aceluiaşi mod de lucru atât cu mine, cât şi cu alţi membri ai Consiliului CSA. Pentru realizarea acestei acţiuni, mai întâi s-a încercat metoda convingerii, apoi a constrângerii prin şantaj şi în final prin ameninţărea că dacă voi continua, o să fiu zburat din funcţie în 5 minute cu scaun cu tot”, a continuat Buzoianu.

După etapa ameninţărilor, spune Buzoianu, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor societăţilor favorizate de sistem, „la o cafea”, în care s-a pus la punct scenariul şi regia îndepărtării sale din funcţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: