joi

25 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2015

g20-flagsLiderii şi oficialii celor mai puternice 20 de economii din lume se întâlnesc, duminică, în Turcia. Criza refugiaţiilor, situaţia din Siria şi ameninţările teroriste din Orientul Mijlociu au fost introduse de preşedintele statului gazdă pe agenda Summit-ului G20 înainte de atacurile teroriste din Franţa.

Atentatele care s-au soldat cu moartea a cel puţin 129 de cetăţeni vor aduce, cel mai probabil, în prim plan nevoia unui răspuns coordonat din partea celor mai mari puterii ale lumii împotriva militanţilor grupării teroriste Stat Islamic, extremişti care au devenit o ameninţare la adresa securităţii statelor Occidentale.

Preşedinele turc Tayyip Erdogan le cere liderilor prezenţi la G20 să prioritizeze lupta împotriva terorismului, argumentând că atacurile de la Paris demonstrează faptul că e nevoie de acţiuni, nu de cuvinte.


„Am ajuns în punctul în care cuvintele s-au terminat în lupta împotriva terorismului. Suntem într-un moment în care acest lucru (lupta împotriva terorismului, n.r.) trebuie scos în prim plan”, a declarat Erdogan înaintea summit-ului la care şi-au anunţat prezenţa lideri din Europa, China, Japonia, Canada, Australia şi Brazilia.

Mandatul lui Obama

Preşedintele american Barack Obama a condamnat atacurile din Franţa, spunând că sunt „o încercare atroce de a teroriza cetăţeni nevinovaţi”. Acum, Obama trebuie să răspundă unei întrebări de mare însemnătate: care va fi răspunsul Occidentului la atentatele teroriste comise de Stat Islamic, în contexul în care gruparea extremistă a devenit o ameninţare nu doar pentru teritoriile din Siria şi din Irak pe care le controlează.

Obama ar intenţiona să asigure la acest summit un angajament mai ferm al unor state din Orientul Mijlociu în ceea ce priveşte o eventuală implicare militară a acestora în conflictul din Siria, a precizat un oficial american înainte de plecarea preşedintelui american către Turcia. Rămâne însă de văzut dacă SUA sunt dispuse să îşi asume un rol mai larg.

Hollande, absent la Summit-ul G20

Preşedintele francez Francois Hollande nu va participa la reuniune, însă i-a transmis telefonic lui Erdogan că miniştrii francezi de externe şi de finanţe vor participa la summit.


De altfel, Hollande a catalogat incidentele de la sfârşitul săptămânii drept un „act de război” şi a precizat că răspunsul Franţei va fi „nemilos”.

Cu toate că reuniunile G20 se axează, în general, pe probleme economice, lupta împotriva terorismului s-ar fi aflat oricum pe agenda discuţiilor, potrivit presei străine. Summit-ul are loc la câteva zile de la atacurile sângeroase din Franţa şi la două săptămâni după ce un presupus atac cu bombă a doborât o aeronavă rusă, omorând 224 de persoane în Peninsula Sinai.

Totodată, în urmă cu o lună, două persoane suspectată că ar fi afiliate grupării teroriste Stat Islamic s-au aruncat în aer la o demonstraţie pentru pace din capitala turcă Ankara. În jur de 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în cel mai grav astfel de atac din istoria statului.

Ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a precizat că există tot mai mult consens în rândul puterilor globale în ceea ce priveşte colaborarea pentru confruntarea militanţilor Stat Islamic.

Ameninţările cu care se confruntă Turcia

Summit-ul G20 are loc la doar 500 de kilometri de graniţa cu Siria, unde războiul civil ce se duce de patru ani şi jumătate a transformat Stat Islamic în cea mai mare ameninţare la adresa securităţii globale şi a dus la pornirea către Europa a celui mai mare val de imigranţi din istoria recentă, notează Reuters.

În intervenţiile publice de dinainte de summit, Erdogan a condamnat atacurile de la Paris, dar a vorbit şi despre lupta Turciei împotriva ameninţărilor interne de securitate, cum ar fi lupta împotriva militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de la graniţele sud-estice.

Ankara a identificat un risc în creştere din partea islamiştilor radicali. Surse militare au spus că armata a ucis patru militanţi ai SI sâmbătă, când a fost atacată la graniţa cu Siria. Un alt oficial a precizat că frecvenţa acestor atacuri a crescut.

Erdogan ar fi interesat să discute între patru ochi cu mai mulţi lideri prezenţi la summit pentru a solicita o acţiune mai bine coordonată şi decisivă împotriva grupării din Siria. Se asemenea, liderul turc îşi va exprima nemulţumirea şi vizavi de sprijinul acordat de american rebeliilor kurzi care luptă împotriva insurgenţilor radicani suniţi. Turcia susţine că aceşti rebeli sunt în relaţii apropiate cu PKK, facţiune considerată atât de SUA şi UE cât şi de Ankara o grupare teroristă.

„Terorismul nu are nicio naţionalitate sau religie. Orice terorism este rău”, a punctat preşedintele Turciei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: