14 decembrie, 2011

Marea Britanie este acuzată şi criticată pentru blocarea unei modificări a tratatelor europene, dar, deşi liderii celorlalte 26 de membre UE şi-au angajat statele în acordul fiscal încheiat săptămâna trecută, transpunerea acestuia în legislaţia naţională s-ar putea dovedi dificilă.

Printre primele ţări care dau semn că ar putea întâmpina dificultăţi sunt Suedia, Cehia, Irlanda sau Polonia, dar nici poziţia Ungariei nu este foarte clară încă.

SUEDIA. Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a afirmat că guvernul trebuie să evalueze în continuare conţinutul acordului. “Dar este clar că Suedia nu va intra în această cooperare în aceiaşi termeni ca şi membrii zonei euro”, a spus el. Ţinând cont că Suedia nu foloseşte moneda euro, va trebui să îşi stabilească “un alt rol”.


“Nu este foarte clar în ce situaţie se află ţări cum sunt Danemarca, Polonia şi Suedia, care nu sunt membri ai zonei euro”, a spus el.

CEHIA. Şi guvernul ceh a anunţat că trebuie să vadă detaliile acordului înainte de a se angaja să respecte prevederile acestuia. Prim-ministrul Petr Necas a declarat că zona euro şi liderii ţărilor membre nu pot stabili un termen limită până la care ţările din afara uniunii monetare trebuie să decidă în probleme atât de importante. Iar preşedintele Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea eurosceptică, s-a declarat deja împotriva unei contribuţii a Cehiei la finanţarea fondului de salvare a ţărilor din zona euro.

POLONIA. Deşi deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene şi a susţinut propunerile germane privind disciplina fiscală, şi Polonia ar putea avea dificultăţi în privinţa adoptării legislaţiei necesare. O demonstraţie organizată de opoziţie pentru a marca 30 de ani de la instituirea legii marţiale s-a transformat marţi în protest faţă de angajarea ţării în pactul fiscal european.

IRLANDA, unde referendumurile pe teme europene au generat nu o dată dificultăţi, nu a exclus categoric posibilitatea ca şi adoptarea prevederilor pactului fiscal să impună o consultare populară.


Nici FRANŢA, care a susţinut ferm propunerile germane, nu are certitudinea că va putea transpune fără probleme prevederile acordului. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că măsurile vor fi adoptate abia după alegerile prezidenţiale din 2012, iar său socialist, Francois Hollande, a anunţat clar că nu este de acord cu prevederile documentului.

Şi chiar şi în GERMANIA, iniţiatorul pachetului de măsuri, cancelarul Angela Merkel ar putea întâmpina rezistenţă din partea propriilor parlamentari, care au anunţat deja că vor să fie informaţi şi implicaţi în deciziile la nivel european.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: