Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Lungul drum al Pactului fiscal, de la summit până în Constituţiile naţionale
de Alexandra Fusoi 14.12.2011
Marea Britanie este acuzată şi criticată pentru blocarea unei modificări a tratatelor europene, dar, deşi liderii celorlalte 26 de membre UE şi-au angajat statele în acordul fiscal încheiat săptămâna trecută, transpunerea acestuia în legislaţia naţională s-ar putea dovedi dificilă.
Printre primele ţări care dau semn că ar putea întâmpina dificultăţi sunt Suedia, Cehia, Irlanda sau Polonia, dar nici poziţia Ungariei nu este foarte clară încă.
SUEDIA. Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a afirmat că guvernul trebuie să evalueze în continuare conţinutul acordului. “Dar este clar că Suedia nu va intra în această cooperare în aceiaşi termeni ca şi membrii zonei euro”, a spus el. Ţinând cont că Suedia nu foloseşte moneda euro, va trebui să îşi stabilească “un alt rol”.
“Nu este foarte clar în ce situaţie se află ţări cum sunt Danemarca, Polonia şi Suedia, care nu sunt membri ai zonei euro”, a spus el.
CEHIA. Şi guvernul ceh a anunţat că trebuie să vadă detaliile acordului înainte de a se angaja să respecte prevederile acestuia. Prim-ministrul Petr Necas a declarat că zona euro şi liderii ţărilor membre nu pot stabili un termen limită până la care ţările din afara uniunii monetare trebuie să decidă în probleme atât de importante. Iar preşedintele Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea eurosceptică, s-a declarat deja împotriva unei contribuţii a Cehiei la finanţarea fondului de salvare a ţărilor din zona euro.
POLONIA. Deşi deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene şi a susţinut propunerile germane privind disciplina fiscală, şi Polonia ar putea avea dificultăţi în privinţa adoptării legislaţiei necesare. O demonstraţie organizată de opoziţie pentru a marca 30 de ani de la instituirea legii marţiale s-a transformat marţi în protest faţă de angajarea ţării în pactul fiscal european.
IRLANDA, unde referendumurile pe teme europene au generat nu o dată dificultăţi, nu a exclus categoric posibilitatea ca şi adoptarea prevederilor pactului fiscal să impună o consultare populară.
Nici FRANŢA, care a susţinut ferm propunerile germane, nu are certitudinea că va putea transpune fără probleme prevederile acordului. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că măsurile vor fi adoptate abia după alegerile prezidenţiale din 2012, iar său socialist, Francois Hollande, a anunţat clar că nu este de acord cu prevederile documentului.
Şi chiar şi în GERMANIA, iniţiatorul pachetului de măsuri, cancelarul Angela Merkel ar putea întâmpina rezistenţă din partea propriilor parlamentari, care au anunţat deja că vor să fie informaţi şi implicaţi în deciziile la nivel european.