marți

16 iulie, 2024

6 septembrie, 2022

Președintele Vladimir Putin a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă bazată pe conceptul de „lume rusească”, noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenția în Ucraina, în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, anunță Reuters.

„Politica umanitară”, cuprinsă într-un document de 31 de pagini și publicată la mai bine de șase luni de la debutul războiului din Ucraina, spune că Rusia ar trebui să „protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile lumii ruse”.

Deși este prezentată ca strategie de soft power, noua doctrină subliniază ideile oficiale în jurul politicii și religiei rusești pe care unii partizani ai liniei dure le-au folosit pentru a justifica ocuparea de către Moscova a unor părți ale Ucrainei și sprijinul pentru entitățile separatiste pro-ruse din estul țării.


„Federația Rusă oferă sprijin compatrioților care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a le asigura protecția intereselor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se arată în documentul semnat de Vladimir Putin.

Potrivit documentului, legăturile Rusiei cu populația rusă din străinătate i-au permis „să-și consolideze pe scena internațională imaginea de țară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.

Rusia a continuat să considere fostul spațiu sovietic, de la Țările Baltice până în Asia Centrală, drept sfera sa legitimă de influență – o noțiune la care Occidentul și multe dintre aceste țări se opun cu înverșunare.

Noua politică a Moscovei spune că Rusia ar trebui să intensifice cooperarea cu națiunile slave, cu China și India, să-și consolideze în continuare legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină și Africa.


Moscova ar trebui, astfel, să-și aprofundeze și mai mult legăturile cu Abhazia și Osetia, două regiuni georgiene recunoscute ca independente de Moscova după războiul său împotriva Georgiei din 2008, precum și cu auto-numitele republici populare Donețk și Luhansk din Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: