duminică

14 iulie, 2024

13 iulie, 2023

Având în vedere că liderii NATO nu au reușit să prezinte un calendar concret pentru aderarea Ucrainei la alianță, următorii pași sunt departe de a fi clari și, arată o analiză Euractiv, se așteaptă puține progrese concrete în acest an.

Marți după-amiază, membrii NATO au fost surprinși de un mesaj puternic al președintelui Zelenski, care acuză negocieri ”pe la spatele Ucrainei” legate de forma declarației finale a summit-ului NATO de la Vilnius. În cele din urmă, declarația – negociată luni întregi între membrii NATO – nu a conținut un orizont clar sau chiar invitația ca Ucraina să se alăture alianței, așa cum spera inițial Kievul.

Vilnius: vestea proastă și vestea bună pentru Ucraina

„Vom fi în măsură să transmitem o invitație Ucrainei de a se alătura Alianței atunci când Aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, au anunțat liderii NATO marți (11 iulie) într-un comunicat al summit-ului formulat cu atenție, fără a preciza care ar putea fi acele condiții.


Membrii NATO au fost mulțumiți de formulare, care a fost ”cel mai mic numitor comun” găsit de cele 31 de state membre, în condițiile în care Statele Unite și Germania au vrut să prevină orice răspundere sau așteptări false care ar fi decurs din alt tip de formulare.

Singura veste bună pentru Ucraina: liderii NATO au convenit să elimine din calea Ucrainei Planul de acțiune pentru aderare (MAP).

Dezamăgirea președintelui Zelenski

Vorbind în centrul orașului Vilnius, marți seară, Volodimir Zelenski și-a exprimat în fața publicului dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO și a întrebat: „Este aceasta o dorință prea mare?” „Am călătorit astăzi aici cu credința într-o decizie, cu credința în parteneri, cu credința într-o NATO puternică, o NATO care nu se îndoiește, care nu pierde timpul și nu se uită la niciun agresor”, a spus el mulțimii, vorbind în ucraineană.

Expresiile puternice folosite de Volodimir Zelenski au contrastat puternic cu imaginile amiabile de a doua zi, chiar înainte de a se îndrepta către prima sesiune a Consiliului NATO-Ucraina, un format îmbunătățit în care Kiev este considerat „egal” între membrii alianței occidentale.


Schimbarea de ton a președintelui ucrainean a survenit după ce unii dintre cei mai apropiați aliați ai Kiev au semnalat că critica sa publică ar fi mers prea departe.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a fost cel mai abrupt – confirmând cumva reticența SUA de a-l susține ca secretar general al Alianței – spunând reporterilor: „NATO nu este Amazon – indiferent dacă vă place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință”.

”O dezvoltare importantă”: garanțiile de securitate promise de G7

Înghițindu-și dezamăgirea față de lipsa unui calendar de aderare, Volodimir Zelenski a declarat miercuri că rezultatele summit-ului au fost ”în general bune” și a salutat sera de anunțuri privind noul ajutor militar din partea aliaților occidentali. Unul dintre anunțuri a venit din partea G7, care a anunțat miercuri că lucrează pentru a-și oficializa „sprijinul durabil pentru Ucraina”.

Angajamentele de securitate față de Ucraina fac parte dintr-o strategie pe termen lung de sprijinire a Kiev. Adresându-se reporterilor despre declarația G7, Zelenskyi a spus:„Dacă G7 poate să fie de acord cu garanțiile de securitate, acestea arată o dezvoltare importantă în drumul nostru către NATO, acest lucru este foarte important”.

Provocarea post-Vilnius

După summit-ul de la Vilnius, provocarea va fi aceea de a face constant pași pe calea concretizării promisiunilor. În special membrii NATO de pe Flancul Estic doresc să evite să facă aceeași greșeală ca după summit-ul de la București, din 2008, când au existat puține urmăriri la declarația care spunea pentru prima dată că Ucraina „va deveni membru al NATO”.

Unii dintre aliați au sugerat reevaluarea progresului Ucrainei în cadrul unei reuniuni ministeriale informale a NATO din noiembrie, alții nu erau siguri că vor fi multe de evaluat dacă războiul Rusiei nu se încheie. Următorul punct de referință ar putea fi summitul NATO de la Washington din iulie, unde membrii alianței occidentale ar fi mai bine plasați să evalueze cât de departe a ajuns Ucraina.

„Avem o singură dorință: victoria”, a spus Volodimir Zelenski reporterilor de la Vilnius, când a fost întrebat la ce se așteaptă să se întâmple până la summit-ul de anul viitor.

Jens Stoltenberg și Olaf Scholz repetă: Rusia nu poate bloca politica ”ușilor deschise”

Persistă însă teama că, la un moment dat, ar putea începe negocieri cu Rusia și că NATO ar putea ajunge ”monedă de schimb” pe masa negocierilor Rusia – Ucraina – Occident.

Întrebat de reporterii din Vilnius despre aceste temeri, secretarul general Jens Stoltenberg a repetat: „Negocierile pentru rezolvarea conflictului din Ucraina vor avea loc doar atunci când Ucraina este pregătită pentru negocieri”. „Așa cum am afirmat din nou și din nou – nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a adăugat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus cu privire la aceeași chestiune că „este foarte clar că problema apartenenței la NATO nu va putea fi o problemă care să poată fi ridicată de către cei care nu fac parte din acest parteneriat”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: