joi

25 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2015

Anul 2015 se anunţă ca unul turbulent, crede James M. Lindsay, analist, director al think-tank-ului Council on Foreign Relations. Conflictele de anul trecut, din Ucraina şi până în Orientul Apropiat vor continua şi în 2015, iar problemele economice ale Europei, Japoniei şi Chinei nu vor putea fi ignorate.

Expertul american avertizează că la alegerile din Marea Britanie, un partid eurosceptic ar putea obţine atâta putere încât să forţeze ieşirea Regatului Unit din UE.

Peste Atlantic, detensionarea relaţiilor SUA -Cuba şi reluarea relaţiilor diplomatice dau speranţele unui dezgheţ vechi de o jumătate de secol, dar e puţin probabil să urmeze şi o ridicare a embargoului impus de SUA, mai spune analistul.


Pe de altă parte, analiştii consultaţi de Financial Tmes fac şi ei predicţii pentru acest nou an. Unele evenimente sunt comune expertului american şi celor europeni, altele diferă. Iata-le mai jos:

Rusia

Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt la cel mai prost nivel de la sfârşitul războiului rece, spune James M. Lindsay.În ultimii 20 de ani au existat perioade de optimism referitor la ce ar putea face cele două ţări împreună: un optimism evident la începutul mandatului de preşedinte al lui George W. Bush, dar şi al lui Barack Obama, care a şi încercat o „resetare” a relaţiilor dintre cele două ţări.

Colaborare a existat între ele, cele mai notabile ocazii fiind în Afghanistan, în stabilirea Reţelei Nordice de Distribuţie, adică ruta prin Rusia pe care se retrăgeau echipamentele americane din Afghanistan, dar şi în problema dosarului nuclear iranian.

Totuşi, relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au tensionat din cauza conflictului din Ucraina şi nu există semne de detensionare. Cele două ţări au viziuni diferite referitor la ţările din vecinătatea Rusiei.


Vladimir Putin a fost foarte clar în a arătat că nu vrea ca ţări precum Ucraina să se apropie de occident, iar această idee a fost pusă sub argumentul interesului vital pentru viitorul Rusiei. Iar aceste viziuni diferite vor continua şi în acest an.

În 2015, Moscova nu va mai ocupa niciun teritoriu, cred analiştii FT. Confruntată cu ccriza economică internă şi efectele sancţiunilor internaţionale, Vladimir Putin va lăsa deoparte orice idee de expansionism.

Însă va încerca să îşi consolideze câştigurile din Crimeea şi să fie fie parte a unui conflicct îngheţat în estuol Ucrainei. Asta va face această regiune de neguvernat de către Kiev.

Trebuie însă avute în vedere două lucruri, mai spune alaistul FT: primul, preşedintele Putin a reuşit mereu să surpindă prin deciziile luate – la fel cum a fost în cazul anexării Crimeei, neaticipată de nimeni la începutul anului 2014.

Al doilea, o reacţie posiblă la problemele economice ar fi ca Vladimir Putin săobţină susţinerea internă şi să accentueze sentimentele naţionaliste, ca apoi să intensifice conflictul în Ucraina. Totuşi, un război deschis, de mari proporţii, sunt excluse în 2015, mai afirmă expertul.

Europa, alegerile din Regatul Unit şi economia europeană

Dacă Europa nu reuşeşte să îşi repornească motoarele economice, atunci curentul eurosceptic va căpăta putere, crede James M. Lindsay. Rata mare a şomajului în unele ţări europene, în special a şomajului în rândul tinerilor, după ani de austeritate care întârzie să îşi arate efectele promise au dat un impuls curentelor populiste, naţionaliste şi eurosceptice, evident în alegerile europene.

Este de urmărit rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie, din luna mai. Partidul Conservator are o tot mai mare concurenţă din partea UKip, care susţine işirea Regatului Unit din UE. Rezultatul alegerilor va cera o dinamică interesantă în UK, care ar putea suscita o dezbatere mai amplă asupra viitorului Europei.

Analiştii FT anticipează un guvern de uniune naţională după aceste alegeri, fiind foarte probabil ca pentru prima dată după 1931 la guvernare să fie atât laburiştii, cât şi conservatorii. La fel ca şi în 1931, o vor face de nevoie, nu vor avea de ales.

Tocmai ascensiunea partidelor extremiste, UKIP şi Natidul Naţionalist Scoţian, vor face ca cele două partide rivale să lucreze împreună, pentru că o guvernare cu doar unul dintre ele va fi extrem de fragilă şi alegerile anticipate vor fi inevitabile.

În plan economic, Banca Centrală Europeană va adopta quatitative easing, politica monetară neconvenţională, în condiţiile în care inflaţia este de 0,3%, mult sub ţinta de 2% a BCE. Aşa că riscul deflaţiei este acum foarte mare.

Provocările de politică externă ale SUA în lumea musulmană – ISIS

Afghanistanul şi Irakul nu mai sunt pe agenda SUA, afirmă expertul american de la Council on Foreign Relations. SUA vor continua să fie implicate în Afghanistan prin instruirea forţelor afghane, însă viitorul acestei ţări este sub semnul întrebării.

Nu se ştie cât de bine sau dacă se va descurca guvernul afghan să gestioneze ţara odată lăsat singur, dar nici măcar cu ajutor american.

Există temeri privind resurgenţa activităţii talibanilor, care ar putea avea consecinţe grave şi periculoase pentru guvernul de la Kabul.

În Irak, preşedintele Obama are de făcut faţă unei dileme: combaterea ISIS (Statului Islamic), dar, pe de altă parte, nu vrea o implicare a trupelor terestre americane în Irak. Aşa că se merge în continuare pe ideea loviturilor aeriene şi a trimiterii unui conultanţi militari pentru distrugerea poziţiilor ISIS.

Experţii consultaţi de FT susţin că SUA nu se vor implica cu trupe terestre în combaterea Statului Islamic, care va continua să fie o ameninţare şi în 2015. Însă Pentagonul va încerca să slăbească poziţia acestuia.

Analiştii europeni cred că SUA vor trimite mai multe forţe speciale care să ajute în direcţionarea loviturilor aeriene, mai mulţi consultanţi care să însoţească trupele irakiene. Însă armatei irakiene îi va reveni sarcina să lupte împotriva ISIS, întrucât nici europenii, nici americanii nu vor trimite trupe terestre, susţine analistul.

Înfrîngerea ISIS, în viziunea occidentală, va avea loc doar atunci când arrmata irakiană, triburile sunnite şi grupurile rebele vor fi suficiente de puternice să o înfrângă.

China

Analiştii consultaţi de FT cred că rata de creştere a Chinei va scădea în 2015 sub 7%. Oficialii de la Beijing îşi vor fixa o ţintă de 7 sau peste 7%, însă asta doar pentru a nu crea un sentiment de neîncredere pe pieţe. Altfel, estime,ază experţii, economia chineză nu se va putea ridica peste această cifră.

Nici măcar ţinta pentru 2014 nu este atinsă, iar planificatorii economici nu vor risca să o rateze pentru a doua oară consecutiv.

Există multe provocări interne pentru China, afirmă şi expertul american James M. Lindsay. Preşedintele Xi încearcă să îşi consolideze puterea, dar şi să transforme economia, într-o perioadă de creştere pentru aceasta.

Chinezii ştiu că trebuie să nu mai fie doar o economie bazată pe exporturi la o economie bazată pe consum şi cerere internă. Însă tranziţia va fi dificilă şi, dacă nu vor exista efecte care să îmbunătăţească nivelul de trai al chinezilor, există mare probabilitate a unor tensiuni sociale.

O veste bună însă pentru China este scăderea preţului petrolului. Îi va rămâmne la dispoziţie mulţi bani de investit.

Preţul petrolului – sub 50 de dolari barilul

Experţii consultaţi de FT anticipează un preţ sub 50 de dolari pe baril în 2015. Supraproducţia care a dus la scăderea cu 50% a preţului ţiţeiului între iunie şi decembrie va persista şi în prima parte a lui 2015, cel puţin.

Din două motive, argumentează FT:

1. cantitatea de petrol de pe piaţă va creşte. industria petrolului de şist din SUA va putea creşte producţia în ciuda presiunilor financiare la care este supusă. Iar saudiţii şi ceilalţi membri ai OPEC nu vor reduce decât, eventual, nesemnificativ producţia.

2. cererea va rămâne la fel de slabă ca în a doua parte a lui 2014. O relansare a creşterii economice în China şi alte economii ar putea schimba situaţia, însă nu în lunile următoare. Aşa că, în aceste condiţii, preţul barilului poate coborî la 50 de dolari.

În timp, forţele pieţei vor regla situaţia. Cererea va creşte, stimulată de preţurile mici, iar preţul eptrolului ar ptuea să se redreseze spre sfârşitul anului. Un lucru e cert, arată FT, cu cât vor scădea mai mult rpeţurile, cu atât mai mare este prejudiciul pe care îl suferă industria producătoare, iar revenirea va fi cu atât mai dificilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: