joi

28 martie, 2024

28 aprilie, 2020

Premierul Ludovic Orban a spus că guvernul va crește pensiile dar într-o manieră în care această creștere să poată permite plata lor și pentru următorii ani, nu doar în ultimele patru luni ale acestui an.

„Despre pensii, am să dau un răspuns clar. Sigur că ne dorim creșterea pensiilor, vom crește pensiile. Ăsta este obiectivul nostru, noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a încasărilor bugetare”, a spus Ludovic Orban luni seara, la Digi24.

Întrebat dacă vor crește din toamnă, așa cum era planificat, premierul a răspuns: „După primele șase luni, Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului în România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și vom anunța public”.


Repet, obiectivul nostru este să creștem pensiile, dar să le creștem astfel încât ele să poată să fie plătite și nu numai anul ăsta, patru luni de zile, ci să poată să fie plătite în toți anii care vor veni”, a mai spus Ludovic Orban.

(Citiți și: ”2020 – un tsunami macroeconomic: impactul real al majorării pensiilor”)

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, spunea luni că problema creșterii pensiilor în concordanță cu legea impusă de PSD anul trecut este o chestiune politică, ce trebuie asumată de întreg guvernul.

„Este o lege care a trecut prin Parlament fără sursă de finanțare și aici este o problemă. Este o problemă în care a adăugat bani în buget și a spus: Descurcați-vă! În momente de boom economic, poți să închizi ochii. În momente de criză economică, e foarte greu să faci acest lucru. Deficitul bugetar e mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ cheltuieli mai mari, 4 miliarde la sănătăate și vreo 8 miliarde și ceva doar pentru șomaj tehnic, concedii medicale etc., lucrurile acestea s-au văzut în rectificarea bugetară.

Presiunea dinspre piețele financiare există, dar astăzi, aceste piețe financiare au încredere că acest guvern știe să ducă lucrurile la bun sfârșit. Nu pot eu să dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar, în acest moment, acel capitol de cheluieli are alocate sumele respective. Bineînțeles, asta duce la deficit, care trebuie finanțat și îl vom finanța până atunci”, a explicat Florin Cîțu la Digi24.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: