vineri

29 martie, 2024

18 mai, 2020

Guvernul își bazează planul de relansare economică, pe care urmează să îl lanseze, pe stimularea inclusiv prin investiţii a producției în România a mărfurilor  pe care le importă, deși are materia primă necesară să le producă.

„Ce se poate produce în România, trebuie produs în România, iar Guvernul să fie partenerul fiecărui investitor”, a declarat premierul Ludovic Orban, în Parlament, luni, la „Ora premierului”.

Exemplele premierului au venit din agricultură, unde Ludovic Orban a dat exemplul îngrășămintelor, în cazul cărora „deficitul comercial este de 700 de milioane de euro, deşi avem gaze naturale cu care să le producem”.


Premierul a amintit și că România exportă  vrac 70 %  din cerealele produse, exporturi cu valoare adăugată mică.

„Pregătim un plan pentru punerea în prim plan a investiţiilor, pe inovare, creşterea competitivităţii, creşterea procesării în economia românească”, a anunțat premierul.

Ludovic Orban a mai promis „un proiect ambiţios în care să alocăm sume uriaşe pentru infrastructură, de transport, energetică, sanitară” şi înfiinţarea fond de investiţii pe modelul polonez „şi nu garantat cu acţiuni ale statului la companii”.

„La fel trebuie să facem şi noi, managementul să fie asigurat de oameni care ştiu să aloce resursele financiare și nu de politruci. Ne gândim la scheme de ocupare, programe ample de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. 800 de mii de români caută loc de muncă şi să folosim toate instrumentele pentru a susţine plata salariilor pentru cei care reangajează pe cei din somaj tehnic sau pe cei care caută un loc de muncă”, a mai spus prim-ministrul.


De asemenea premierul a mai spus că la guvern sunt în etapă avansată de pregătire măsuri de sprijinire a economiei, inclusiv prin garanţii guvernamentale pentru creditele la companiile care nu accesează programul IMM Invest, pentru garantarea creditului comercial, pentru prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: