luni

12 august, 2024

27 noiembrie, 2019

Modificarea legii pensiilor, despre care specialiștii susțin că va duce la o creștere nesustenabilă a deficitului bugetar în 2022, primul an în care se va aplica integral, nu va genera o ”apocalipsă bugetară”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri, la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro.

Cu toate acestea, guvernul va analiza măsurile de care e nevoie pentru a compensa impactul bugetar al majorărilor de pensii și ”capacitatea reală” de a le susține, a adăugat prim-ministrul.


”Am văzut că toată lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poți să schimbi legea pensiilor ai nevoie de o majoritate parlamentară pentru că eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau ordonanțe de urgență în astfel de domenii extrem de vitale și de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm și care este capacitatea reală de a putea susține plata pensiilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

(Citiți și: ”2020 – un tsunami macroeconomic: impactul real al majorării pensiilor”)

Premierul a adăugat că situația bugetară lăsată în urmă de precedentul executiv este una foarte delicată, cu multe plăți restante care afectează buna funcționare a mediului privat (rambursările de TVA, plata concediilor medicale și de maternitate, facturi restante la PNDL etc). În plus, bugetul este îngreunat de o serie de plăți ce au rezultat în urma unor decizii ale instanțelor. ”Dacă un cetățean câștigă un proces cu statul și în urma procesului instanța obligă statul să plătească, statul trebuie să plătească și acum avem o mulțime de hotărâri judecătorești care obligă statul să plătească niște drepturi cuvenite. Sigur că ar trebui să plătească miniștrii sau președinții de agenții care au provocat aceste situații în care cetățenii au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a li se respecta niște drepturi”, a comentat premierul.

(Citiți și: ”Ministerul Muncii, preluat cu deficit de 2,2 miliarde lei la pensii, în locul prognozatului excedent de 2,9 mld.”)

În ceea ce privește politica fiscală a noului cabinet, Orban a precizat că executivul nu își propune să schimbe prea multe lucruri, ci doar să corecteze anumite măsuri luate de guvernările PSD în ultimii 3 ani (OUG 114, split TVA, supraacciza la carburanți etc).

Pentru anul viitor, guvernul își propune să reducă deficitul cât mai aproape de ținta de 3% din PIB asumată de România.


”Sigur, e foarte greu de făcut proiectul de buget al statului pe 2020. Avem niște constrângeri foarte mari. Legea salarizării unitare, care nu e unitară, legea pensiilor, o serie de alte acte normative care creează constrângeri foarte mari, dar vom încerca în mod evident să construim bugetul pe 2020 reducând cât putem de mult deficitul. Sunt de acord că a-ți fixa obiectiv sub 3% este foarte ambițios, foarte grav de realizat. Ar însemna să generezi reduceri de cheltuieli, o îmbunătățire a colectării și pe de altă să creezi o dinamică a dezvoltării economice care nu se poate realiza imediat”, a adăugat Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: