luni

22 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2019

În loc de execedentul de 2,9 miliarde lei la Fondul de Pensii, prognozat anul acesta în Bugetul asigurărilor sociale, Guvernul Viorica Dăncilă lasă în urmă un deficit oficial de 2,203 miliarde de lei, după primele trei trimestre.

Concret, veniturile erau estimate la 71,662 miliarde lei, iar la cheltuielile, la 68,761 miliarde.


La sfârșitul lunii septembrie, situația se prezenta astfel:

  • venituri totale de 50,559 miliarde (50,435 din constribuții sociale)
  • cheltuieli de 52,763 miliarde

Niciunul dintre aceste capitole nu a reușit să se încadreze în calculele făcute de echipa fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorvici, venituri fiind sub estimări, iar cheltuielile, peste așteptări.

Încă o dovadă că Executivul PSD – ALDE nu a nimerit niciun impact, fie că se referea la creșterea salariului minim pe economie sau a pensiilor, și nicio prognoză privind evoluția economiei și a pieței muncii.

Deficitul real al pesniilor, trebuie reamintit, este mult peste cel oficial, întrucât acesta consemnează doar pensiile plătite prin Casa Națională a Pensiilor, unde sunt incluse doar pensiile speciale decontate magistraților, personalului diplomatic, personalului navigant, funcționarilor de la Curtea de Conturi etc.


Celelalte pensii speciale – pensiile de serviciu ale militarilor și polițiștilor, angajaților din servicii etc. și indemnizațiile pentru pensie ale parlamentarilor (aproximativ 50 d emiliaone de lei anual) – nu se regăsesc în bilanțul CNP.

Ele totalizează peste 7,5 miliarde de lei, în acest an, conform bugetelor aprobate, din care:

  • 3,578 miliarde de lei la MApN
  • și 4,010 miliarde de lei la MAI

Așa încât, deficitul real și subvenția statului la pensii este de aproape 10 miliarde de lei și în creștere.

Declarațiile premierului la preluarea, de către Violeta Alexandru, a mandatului de la Ministerul Muncii 

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale trebuie să evacueze sediul în care funcţionează în termen de 60 de zile, în urma unei solicitări din partea Ministerului de Interne şi poate ajunge în situaţia ca, de la începutul anului viitor, să nu mai aibă nicio opţiune de funcţionare, a declarat Violeta Alexandru joi, la preluarea mandatului.

Premierul Orban a spus joi că este foarte îngrijorat de situația Fondului de Pensii și a promis că nu va tăia aceste venituri, fapt ce ar fi și neconstituțional, de altfel.

De asemenea, el a anunțat că se intenționează și o nouă majorare a salariului minim pe economie, dar în funcție de analiza ce va fi făcută la Ministerul Muncii și la Ministerul de Finanțe, pentru a se stabili valoarea permisă de buget:

Sigur că aceasta creştere de venituri trebuie să aibă la bază indicatori economici, trebuie să aibă la bază o creştere economică solidă şi sustenabilă care să fie sprijinită pe piloni stabili cum sunt investiţiile, investiţiile private, creşterea competitivităţii (…), să ducă cu adevărat la creştere a puterii de cumpărare. (…)

Dorim creşterea salariului minim, dar nu dorim ca o creştere a salariului minim să provoace consecinţe economice negative asupra companiilor, să determine retragerea de pe piaţa românească a unor investitori şi mai ales să ducă la pierderea unor locuri de muncă.

Fostul Cabinet Viorica Dăncilă a avut prima lectură pe un proiect de majorare cu 100 de lei net a salariului minim pe economie (de la 1 ianuarie anul viitor), în ultima ședință de Guvern.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, asigurase că există un studiu de impact și chiar avansese niște sume, însă premierul Ludovic Orban a dezvăluit joi că nu a fost găsită nicio analiză de acest fel în institut:

Am întrebat-o pe doamna ministru dacă există vreun studiu de impact la baza proiectului de hotărâre de guvern, iniţiat de fostul ministru al Muncii. Nu l-a găsit. A fost precum creşterea din 1989 anunţată de la balcon, din burtă, fără niciun fel de calcul, fără niciun fel de studiu de impact, pentru că orice creştere a salariului minim duce în sectorul public la creşteri de salarii (…), la creşterea costului cu forţa de muncă a unei companii.

Alte declarații ale Violetei ALexandru, referitoare la situația din instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, citate de Universul.ro:

  • softurile care gestionează calculele salariilor, pensiilor au nenumărate probleme. La AJOFM există două aplicații la care s-au plătit milioane de euro.
  • La Casa de Pensii informațiile sunt și ele precare. Calculul și modul de lucru s-au oprit undeva la anii 1960.
  • Sunt foarte multe situații pe care le accesez greu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
  • Am cerut structurilor din minister o situație a concursurilor aflate în derulare.
  • La Consiliile de Administrație am avut surprize. Sunt funcționari publici care și-au dat demisia, dar au uitat să se retragă din Consiliile de Administrație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: