luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2020

O rectificare bugetară înainte de termenul legal actual și o eventuală plafonare a prețurilor medicamentelor și produselor medicale ar putea fi unele din măsurile care vor fi prevăzute în decretul prezidențial de declarare a Stării de urgență, potrivit declarațiilor premierului Ludovic Orban de duminică seara.

„Printre măsuri am introdus și posibilitatea rectificării bugetare. Cu siguranță vom avea nevoie de o rectificare bugetară și o vom face imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor”, a spus Ludovic Orban.

Nevoia rectificării bugetare este certă ca urmare a cheltuielilor neprevăzute legate de epidemia cu coronavirusul Covid-19, dintre care premierul le-a amintit pe cele de achiziții necesare legate de epidemie, cele  pentru plata unor noi concedii medicale și rambursarea de TVA, capitole la care guvernul avea deja mari restanțe și fără epidemie


De asemenea,  Ludovic Orban a mai enunțat și posibilitatea ca, prin declararea stării de urgență, Guvernul să limiteze creșterea prețurilor la medicamente, măști sau produse medicale, pentru a reduce specula.

„O măsură posibil a fi luată este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și astfel de produse căutate în această perioadă, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse. Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție”, a declarat Ludovic Orban.

De asemeni, premierul a mai invocat și posibilitatea rechizițiilor de spații necesare pentru carantină, hotelierii arătându-se deja dispuși să le închirieze Guvernului, în contextul prăbușirii cererii.

Mai departe, premierul a repetat informațiile făcute cunoscute de ministrul de Interne Marcel Vela, cu câteva ore înainte, legate de nevoia de „proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea să încheiem contracte să obținem astfel de echimpamente care sunt absolut necesare”.

(Citiți și: „MAI – primele măsuri propuse privind starea de urgență: Izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din focare, controale ITM la angajatori, interzicerea târgurilor de mașini”)


Premierul Ludovic Orban a asigurat, că nu există, în momentul de faţă, nicio problemă în ceea ce priveşte finanţarea cheltuielilor publice ale României și că nu s-a discutat posibilitatea unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, solicitată de Consiliul Investitorilor Străini și patronatul Concordia, alături de alte 99 de măsuri solicitate pentru depășirea momentului critic al economiei.

(Citiți și: „Document / Patronatele și investitorii străini propun 100 de măsuri urgente pentru economie în contextul Covid-19”)

De asemeni, cei mai cunoscuți oameni de afaceri, reuniți în organizația Romanian Business Leaders (RBL), au trimis Guvernului și Băncii Naționale  a României, un plan de măsuri economice  pentru depășirea crizei provocate de coronavirus.

Premierul a spus că guvernul este pregătit să adopte, săptămâna viitoare, măsuri rapide pentru susținerea companiilor și pentru susținerea angajaților.

Următoarea ședință de guvern va avea loc, cel mai probabil, miercuri, prin videoconferință, premierul asigurând că este în deplinătatea capacităților de îndeplinire a atribuțiilor sale, la vila de protocol Lac, unde s-a izolat fiind un „contact” (eventual purător al Covid-19), potrivit reglementărilor, chiar dacă testul a ieșit negativ.

Președintele României este așteptat să emită decretul de declarare a Stării de urgență, poate chiar duminică seara, iar documentul va arăta ce măsuri de urgență a adoptat din cele propuse de Comitetul Național de Situații Speciale de Urgență, și incluse în Nota de fundamentare trimisă de premier Președinției.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: