duminică

28 aprilie, 2024

7 mai, 2012

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că îşi va depune, în cursul zilei de luni, demisia din funcţie, în condiţiile în care primul-ministru desemnat Victor Ponta a declarat că intenţionează să înlocuiască secretarii de stat – transmite Agerpres.

Lucian Duţă şi-a prezentat, luni, bilanţul activităţii sale din 2009 şi până în prezent, menţionând că strategia CNAS a urmărit trei obiective majore: refacerea încrederii sistemului prin evitarea colapsului şi redobândirea echilibrului financiar, având în vedere că CNAS funcţionează ca un minister de finanţe al sistemului sanitar, precum şi creşterea accesului populaţiei la serviciile medicale, la o calitate cât mai bună, printr-un management bun al sumelor alocate şi obţinerea controlului bugetar prin transparentizarea cheltuielilor şi predictibilitatea evoluţiei costurilor, precum şi prin combaterea fraudei.

Printre reuşite, preşedintele CNAS a menţionat stabilitatea financiară prin măsuri ferme, chiar dacă nepopulare.


„Este vorba despre introducerea unui nou preţ de referinţă pentru medicamente în 2010 şi a taxei de clawback în 2011. În lipsa acestor măsuri, sistemul ar fi dat faliment. Am preluat mandatul de preşedinte al CNAS în 2009 într-o situaţie în care bugetul asigurărilor de sănătate risca să intre în colaps. Trebuie remarcat că introducerea noului preţ de referinţă a permis stimularea consumului de medicamente generice. Sper că viitorul guvern va continua implementarea acestei măsuri corecte, care permite accesul populaţiei la medicamente mai ieftine, după cum este deja prevăzut în programul de guvernare”, a declarat preşedintele CNAS.

La capitolul nereuşite dr. Lucian Duţă a menţionat problema restructurării spitalelor şi întăririi medicinii ambulatorii şi primare.

„Este un sector dificil, sensibil şi adesea perceput negativ şi doar prin prisma închiderii de spitale. Reducerea numărului de spitale nu trebuie văzută numai prin prisma închiderii acestora şi trebuie înţeleasă mai ales prin restructurarea ofertei lor de servicii, după cum recomandă şi Banca Mondială”, a susţinut Duţă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: