joi

18 aprilie, 2024

12 februarie, 2014

Lucian Duță (foto), fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și un prejudiciu de 150.000 de euro provocat sistemului de sănătate, în beneficiul firmei SIVECO.

Lucian Duță s-a prezentat miercuri la sediul central al DNA, unde i s-au prezentat învinuirile – o infracțiune de abuz în serviciu și o tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu.

Obiectul dosarului un contract ce ar fi provocat un prejudiciu caselor județene de asigurări de sănătate și un beneficiu patrimonial firmei SIVECO România.


”În calitate de președinte al C.N.A.S., suspectul Duță Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de C.N.A.S. în cadrul procedurii de achiziție desfășurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziționându-se mentenanță și pentru licențe neutilizate la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor județene”, se spune într-un comunicat al DNA.

”În cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.) a organizat procedura de achiziție pentru „servicii de mentenanță și suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziționate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.

Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost inițiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanțelor în cel de-al doilea.


Prin această procedură s-au achiziționat mentenanță și suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul C.N.A.S. și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licențe, fără a se ține seama de faptul că nu toate aceste licențe erau utilizate. Or, din datele obținute până în prezent, a rezultat că cel puțin 268 de licențe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina C.N.A.S. și caselor județene în valoare de peste 150.000 euro, precum și un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA”, mai precizează comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: