fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

La obiect

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de… Mai mult

01.07.2020

Chestiunea

Planul de relansare economică a României – anunțat de guvern: 100 mld. în 10 ani – investiții masive în infrastructură și digitalizare, măsuri de stimulare a capitalului autohton și a competitivității, alinierea la noua revoluție tehnologică

Premierul Ludovic Orban lansează Planul național de investiții și de relansare economică, practic un program de guvernare cu acțiuni planificate până la orizontul anului 2030.… Mai mult

01.07.2020

Lucian Croitoru, la Comisia Roșia Montană: BNR ar putea cumpăra aur, dar respectând ponderea în rezerva internațională. Și depinde de preț

de Sorin Negoiţă 4.10.2013

BNR ar putea să cumpere aur din producţia de la Roşia Montană, cu condiţia ca ponderea acestui metal în rezerva internaţională a României să se menţină între 10 şi 20%, a declarat, vineri, la Comisia parlamentară de analiză a Proiectului Roşia Montană, Lucian Croitoru, consilierul de politică monetară al guvernatorului BNR.

“La preţul actual, ar însemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Această tranzacţie pentru BNR nu este o tranzacţie ieşită din comun. BNR face operaţii de acest ordin destul de des”, a declarat Lucian Croitoru,  preluat de MEDIAFAX.

El a spus că achiziţionarea de 10 tone de aur pe an de către BNR ar însemna o creştere în primul an de 10%, în condiţiile în care banca are în prezent 103 tone fizice de aur în proprietatea statului român.

“O creştere de 10%, de asemenea, nu este o creştere ieşită din comun”, a explicat Lucian Croitoru, adăugând că, între 1990 şi 2000, BNR a cumpărat 37,3 tone de aur.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valorează aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotaţiile internaţionale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internaţionale ale României (valute plus aur).

“O concluzie legată de producţie este aceea că, pe an, cantitatea de aur produsă nu este în afara normalului şi astfel de tranzacţie nu ar fi nici în afara posibilităţilor Băncii Centrale a României”, a afirmat Lucian Croitoru.

Reprezentantul BNR a arătat că o eventuală cumpărare de aur de la Roşia Montană va depinde şi de preţul acestuia.

Preluarea aurului de la Roșia Montană depinde de preț

“În lume, costurile de tranzacţie, de transport al aurului nu costă mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpăra din orice loc. O decizie cu fundament de cumpărare a aurului se referă la preţ”, a subliniat el, adăugând că BNR are întotdeauna în vedere raţionalitatea economică.

El a amintit că BNR a stopat cumpărarea de aur în anul 2000, în condiţiile în care cu un an înainte s-a introdus TVA de 19% pentru tranzacţiile cu aur, fapt care “a făcut aurul prea scump”.

“O decizie de cumpărare de aur are la bază şi raportul dintre preţul intern şi cel internaţional al aurului”, a declarat Croitoru.

Nu este obligatoriu ca BNR să-și exercite dreptul de preempțiune

Referindu-se la un eventual drept de preempţiune al BNR pentru cumpărarea aurului, el a arătat că acest lucru nu înseamnă neapărat exercitarea acestui drept şi nici nu înseamnă cumpărarea de către BNR a unei anumite cantităţi de aur.

“Avem în rezerva BNR o anumită structură pe care noi o considerăm optimă între aur, euro, dolari, DST. În general, ponderea aurului în acesată rezervă a oscilat între 10 şi 20% din rezerva internaţională a României. Astăzi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% şi au fost ani când BNR a avut şi 21% ponderea aurului în totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Că este ceva loc de cumpărare din moment ce noi am avut şi considerăm că este optim această proporţie între 10 şi 20%. Există ceva loc pentru cumpărarea de aur”, a mai spus Lucian Croitoru, citat de MEDIAFAX.

El i-a atenţionat pe membrii Comisiei, de asemenea, că trebuie ţinut cont că este optim ca rezerva valutară a BNR să acopere circa şase luni de importuri de bunuri şi servicii.

“Cumpărările de aur ale BNR, dacă vor fi, trebuie să fie făcute în cantităţi care să nu deterioreze proporţiile menţionate. Decizia de cumpărare a aurului, dacă va fi, va aparţine Consiliului de Administraţie al BNR, altul decât cel de astăzi, pentru că la anul consiliul se va reînnoi”, a menţionat reprezentantul BNR.

“Preţul aurului poate provoca surprize”

“Este foarte important să aveţi în vedere că, potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, o creşterea preţului aurului provoacă un efect de evaluare pe care BNR îl pune într-un fond de rezervă. El nu produce profituri pentru bancă sau venituri. În schimb, când preţul aurului scade, el poate să producă pierderi”, le-a mai spus el parlamentarilor.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că, prin lege, BNR este obligată să asigure stabilitatea preţurilor, să promoveze o politică monetară în acest sens şi, în consecinţă, decizia de cumpărare a aurului va fi subordonată acestui criteriu.

“Cantităţile de aur pe care le va cumpăra România nu rămân fără efecte în ceea ce priveşte cantitatea de bani din economie şi atunci Banca Naţională este obligată, dacă vrea să respecte stabilitatea preţurilor (…), va trebui să sterilizeze. Deci, în afara faptului că există un preţ de cumpărare, BNR va efectua şi cheltuieli, care uneori pot fi serioase, în ceea ce priveşte sterilizarea acestor cumpărări. Într-o exprimare mai plastică, arestarea banilor care se creează odată cu cu această cantitate de aur, pentru a nu produce inflaţie”, a mai spus el.

La Roşia Montană (judeţul Alba) se află cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la peste 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană este blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.10.2013

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  4.10.2013, 9:52 pm

  – Eu ma intreb in care colt al constitutiei e scris ca BNR trebuie sa cumpere aurul unei anumite companii (si nu a altora de pe piata mondiala) care se chinuie de prin 1996 sa exploateze ceva in zona RM ?
  – In care democratie din lume vine presedintele natiunii si traseaza sarcini financiare bancii nationale in favoarea unui singur client ? In care ?
  – Uimitor ca in loc sa se dezbata enormitatea acestor “indicatii” , se trece la o abordare subtila (zic eu just demonstrata financiar de domnul Croitoru) a efectelor acestei masuri.
  D- In logica asta mareata comunista (pardon , capitalista de carton ) de ce nu a fost trasata sarcina BNR sa cumpere tot PVC produs de Oltchim ? Sau sa cumpere CFR .
  Nu era tot interes national ? 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult

Stiri

Donald Trump a comutat pedeapsa cu închisoarea aplicată fostului său colaborator Roger Stone

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone (foto), condamnat în februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul… Mai mult

Europa

Tesla planifică 10.500 de angajări pentru viitoarea fabrică din Germania

Iulian Soare

Producătorul american Tesla se așteaptă să angajeze 10.500 de oameni care să lucreze în prima fabrică din Europa, care se află în construcție în apropiere… Mai mult

Stiri

Senatul a amânat votul pe proiectul legii privind carantina. Ludovic Orban: Sunt la capătul răbdării

Vladimir Ionescu

Senatorii au decis sâmbătă să amâne până luni lucrările comisiei care discută proiectul legii carantinei și izolării în ciuda faptului că procedura acceptată pentru dezbatere… Mai mult

Europa

Bulgaria și Croația au fost acceptate în ERM 2, anticamera zonei euro

Iulian Soare

Bulgaria și Croația au fost primite în anticamera zonei euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că cele două țări candidate au fost acceptate în Mecanismul… Mai mult

Stiri

Alina Bica și Ioan Bene, reținuți de poliție în Italia

Vladimir Ionescu

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și… Mai mult

Stiri

Provocare Turcia-Occident: Ankara a anulat statutul de muzeu al Sf. Sofia – Erdogan anunță transformarea în moschee

Razvan Diaconu

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a decis vineri anularea decretului din 1934 care a acordat celebrei catedrale Sfânta Sofia din Istambul (devenită moschee… Mai mult