La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Lucian Croitoru, la Comisia Roșia Montană: BNR ar putea cumpăra aur, dar respectând ponderea în rezerva internațională. Și depinde de preț

de Sorin Negoiţă 4.10.2013

BNR ar putea să cumpere aur din producţia de la Roşia Montană, cu condiţia ca ponderea acestui metal în rezerva internaţională a României să se menţină între 10 şi 20%, a declarat, vineri, la Comisia parlamentară de analiză a Proiectului Roşia Montană, Lucian Croitoru, consilierul de politică monetară al guvernatorului BNR.

“La preţul actual, ar însemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Această tranzacţie pentru BNR nu este o tranzacţie ieşită din comun. BNR face operaţii de acest ordin destul de des”, a declarat Lucian Croitoru,  preluat de MEDIAFAX.

El a spus că achiziţionarea de 10 tone de aur pe an de către BNR ar însemna o creştere în primul an de 10%, în condiţiile în care banca are în prezent 103 tone fizice de aur în proprietatea statului român.

“O creştere de 10%, de asemenea, nu este o creştere ieşită din comun”, a explicat Lucian Croitoru, adăugând că, între 1990 şi 2000, BNR a cumpărat 37,3 tone de aur.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valorează aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotaţiile internaţionale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internaţionale ale României (valute plus aur).

“O concluzie legată de producţie este aceea că, pe an, cantitatea de aur produsă nu este în afara normalului şi astfel de tranzacţie nu ar fi nici în afara posibilităţilor Băncii Centrale a României”, a afirmat Lucian Croitoru.

Reprezentantul BNR a arătat că o eventuală cumpărare de aur de la Roşia Montană va depinde şi de preţul acestuia.

Preluarea aurului de la Roșia Montană depinde de preț

“În lume, costurile de tranzacţie, de transport al aurului nu costă mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpăra din orice loc. O decizie cu fundament de cumpărare a aurului se referă la preţ”, a subliniat el, adăugând că BNR are întotdeauna în vedere raţionalitatea economică.

El a amintit că BNR a stopat cumpărarea de aur în anul 2000, în condiţiile în care cu un an înainte s-a introdus TVA de 19% pentru tranzacţiile cu aur, fapt care “a făcut aurul prea scump”.

“O decizie de cumpărare de aur are la bază şi raportul dintre preţul intern şi cel internaţional al aurului”, a declarat Croitoru.

Nu este obligatoriu ca BNR să-și exercite dreptul de preempțiune

Referindu-se la un eventual drept de preempţiune al BNR pentru cumpărarea aurului, el a arătat că acest lucru nu înseamnă neapărat exercitarea acestui drept şi nici nu înseamnă cumpărarea de către BNR a unei anumite cantităţi de aur.

“Avem în rezerva BNR o anumită structură pe care noi o considerăm optimă între aur, euro, dolari, DST. În general, ponderea aurului în acesată rezervă a oscilat între 10 şi 20% din rezerva internaţională a României. Astăzi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% şi au fost ani când BNR a avut şi 21% ponderea aurului în totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Că este ceva loc de cumpărare din moment ce noi am avut şi considerăm că este optim această proporţie între 10 şi 20%. Există ceva loc pentru cumpărarea de aur”, a mai spus Lucian Croitoru, citat de MEDIAFAX.

El i-a atenţionat pe membrii Comisiei, de asemenea, că trebuie ţinut cont că este optim ca rezerva valutară a BNR să acopere circa şase luni de importuri de bunuri şi servicii.

“Cumpărările de aur ale BNR, dacă vor fi, trebuie să fie făcute în cantităţi care să nu deterioreze proporţiile menţionate. Decizia de cumpărare a aurului, dacă va fi, va aparţine Consiliului de Administraţie al BNR, altul decât cel de astăzi, pentru că la anul consiliul se va reînnoi”, a menţionat reprezentantul BNR.

“Preţul aurului poate provoca surprize”

“Este foarte important să aveţi în vedere că, potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, o creşterea preţului aurului provoacă un efect de evaluare pe care BNR îl pune într-un fond de rezervă. El nu produce profituri pentru bancă sau venituri. În schimb, când preţul aurului scade, el poate să producă pierderi”, le-a mai spus el parlamentarilor.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că, prin lege, BNR este obligată să asigure stabilitatea preţurilor, să promoveze o politică monetară în acest sens şi, în consecinţă, decizia de cumpărare a aurului va fi subordonată acestui criteriu.

“Cantităţile de aur pe care le va cumpăra România nu rămân fără efecte în ceea ce priveşte cantitatea de bani din economie şi atunci Banca Naţională este obligată, dacă vrea să respecte stabilitatea preţurilor (…), va trebui să sterilizeze. Deci, în afara faptului că există un preţ de cumpărare, BNR va efectua şi cheltuieli, care uneori pot fi serioase, în ceea ce priveşte sterilizarea acestor cumpărări. Într-o exprimare mai plastică, arestarea banilor care se creează odată cu cu această cantitate de aur, pentru a nu produce inflaţie”, a mai spus el.

La Roşia Montană (judeţul Alba) se află cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la peste 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană este blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.10.2013

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  4.10.2013, 9:52 pm

  – Eu ma intreb in care colt al constitutiei e scris ca BNR trebuie sa cumpere aurul unei anumite companii (si nu a altora de pe piata mondiala) care se chinuie de prin 1996 sa exploateze ceva in zona RM ?
  – In care democratie din lume vine presedintele natiunii si traseaza sarcini financiare bancii nationale in favoarea unui singur client ? In care ?
  – Uimitor ca in loc sa se dezbata enormitatea acestor “indicatii” , se trece la o abordare subtila (zic eu just demonstrata financiar de domnul Croitoru) a efectelor acestei masuri.
  D- In logica asta mareata comunista (pardon , capitalista de carton ) de ce nu a fost trasata sarcina BNR sa cumpere tot PVC produs de Oltchim ? Sau sa cumpere CFR .
  Nu era tot interes national ? 🙂

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult