Listarea Romgaz / Lucian Anghel - BVB: Peste 16% din tranşa de acţiuni Romgaz aferentă retailului a fost subscrisă în prima zi - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Listarea Romgaz / Lucian Anghel – BVB: Peste 16% din tranşa de acţiuni Romgaz aferentă retailului a fost subscrisă în prima zi

23 octombrie, 2013

În prima zi de ofertă publică pentru Romgaz 16% din tranşa aferentă retailului a fost subscrisă, iar cel mai probabil până la final se va ajunge la o suprasubscriere, a declarat marţi, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti(BVB) şi CEO al BCR Pensii.

Investitorii de retail au depus ordine pentru a cumpăra 1,4 milioane de acţiuni.

‘Este o oportunitate unică pentru populaţie pentru că se acordă un discount de 5% faţă de preţul pentru investitorii instituţionali’, a explicat Lucian Anghel.


Suma minimă necesară investiţiei trebuie să acopere costul a 100 de acţiuni, respectiv cel mult 3.200 de lei.

Lucian Anghel a declarat că acesta este un eveniment istoric, fiind cea mai mare ofertă de pe piaţa de capital.

‘Este cel mai mare producător de gaze din Europa Centrală şi de Est (Romgaz – n.r.), compania de stat cu cel mai mare profit, de peste un miliard de lei. Este o companie cu o bază solidă de creştere în viitor şi sunt convins că va atrage interes atât din partea populaţiei, cât şi din partea investitorilor locali şi din partea celor internaţionali. Ne pune pe harta internaţională şi aceasta nu poate să fie decât benefic pentru piaţă. Din moment ce achiziţionează acţiuni Romgaz se vor gândi să cumpere şi alte titluri dacă nu sunt deja prezenţi pe piaţă’, a declarat Lucian Anghel, pentru AGERPRES.

Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz a început marţi şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.


Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.

Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.

Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acţiuni reprezentând între 1,39 miliarde de lei şi 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari SUA până la 568,88 milioane de dolari SUA), incluzând 13% fond de stabilizare.

Preţul indicativ implică o capitalizare de piaţă pentru companie între 9,25 şi 12,33 miliarde de lei ( între 2,84 şi 3,79 miliarde dolari SUA).

După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr