marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2017

Guvernul va decide ca sarcina publicării manualelor școlare să fie asumată de către Ministerul Educației Naționale, prin Editura Didactică și Pedagogică, a declarat joi ministrul Liviu Pop, confirmând astfel intenția statului de prelua monopolul pe această piață.

Reamintim că Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul de HG prin care Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică va fi reorganizată în societate pe acțiuni.

De asemenea, a fost pus în dezbatere și proiectul legii manualelor, care nu prevede însă nimic despre manualele unice dorite de Guvernul PSD – ALDE.

Editura Didactică și Pedagogică SA va deveni societate comercială pe acțiuni cu capital integral de stat și va fi declarată “de interes național”, va funcționa în subordinea Ministerului Educației și va avea ca scop “îndeplinirea strategiei naționale privind editarea manualelor școlare”.

Ministrul Liviu Pop a explicat joi că Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totodată, complementar, aceasta poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.


Liviu Pop a declarat de mai multe ori că monopolul este necesar pentru a a rezolva criza manualelor, iar joi a oferit câteva exemple în sprijinul afirmației sale că editurile nureușesc să furnizeze toate manualele necesare:

  • în a2014, editurile au făcut oferte pentru 12 loturi de manuale la clasele I și a II-a și nu au fost ofertate 12 loturi pentru aceleași clase
  • în 2015, au fost făcute oferte pentru 23 de loturi de manuale la clasele I — III și nu au fost ofertate 104 loturi
  • în 2016 au fost făcute oferte pentru 13 loturi de manuale de clasa a IV-a și au fost lăsate neofertate 39 de loturi pentru aceeași clasă. De asemenea, au fost ofertate 11 loturi de manuale pentru clasele I — III minorități și au rămas neofertate 96 de loturi.
  • anul acesta au fost făcute oferte pentru 26 de loturi și au rămas neofertate 84 de loturi la clasa a V-a


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: