marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 noiembrie, 2017

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă privind transferul acestor contribuţii în sarcina salariaţilor vor comite o infracţiune.

Liderul social-democrat a susţinut că acest lucru va fi prevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată vineri de guvern sau dacă nu, într-o lege ulterioară.

”Aţi atins un subiect foarte important, care nu s-a discutat până acum. Şi poate chestiunea asta generează atâta scandal. Toate contribuţiile vor deveni stopaj la sursă. Dacă nu vor fi plătite, asta înseamnă infracţiune. Asta înseamnă că vom avea garanţia că toate aceste contribuţii vor fi plătite până la ultimul leu”, a declarat Liviu Dragnea întrebat de jurnalişti ce se întâmplă dacă angajatorul nu plăteşte, in numele angajatului, contribuţiile.


Liderul PSD a precizat că prevederile privind calificarea neplăţii contribuţiilor drept infracţiune vor fi cuprinse în Ordonanţa pe care urmează să o adopte Guvernul sau, în caz contrar, vor fi adoptate printr-o lege în Parlament.

”Posibil să fie în Ordonanţă. Ei vor aproba azi, nu ştiu exact forma finală, dar principiul este discutat şi acceptat în coaliţie”, a anunțat Liviu Dragnea.

Stopajul la sursă a fost dezincriminat în 2015

Înainte de 2015, atunci când o firmă reținea contribuțiile de la angajați prin stopaj la sursă și nu le vira la ANAF în termen de 30 de zile de la data scadentă de plată a acelor debite, atunci Fiscul înainta dosar penal la Parchetul local, pe numele administratorului firmei.

Reținerea la sursă a acelor contribuții ale angajaților și nevirarea lor la termen „cu intenție“ era considerată infracțiune și se pedepsea cu închisoare de la un an la trei ani sau cu amendă.


Decizia a fost luată după o decizie a CCR din acel an care cerea definirea precisă a taxelor și impozitelor vizate. Guvernarea de atunci a preferat dezincriminarea, pe motiv că în cele mai multe cazuri procurorii nu începeau urmărirea penală sau instanțele decideau ca pedeapsa să fie o simplă amendă.

Guvernul ar urma să aprobe vineri, în ședință extraordinară, modificări ale Codului fiscal, cea mai importantă prevedere fiind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Fără această decizie, afirmă Liviu Dragnea, nu poate fi aplicată Legea salarizării unitare.

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi coaliției de guvernare șă renunțe la ultimele măsuri fiscale propuse, punând accent chiar pe decizia trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Președintele a afirmat că a discutat deja problema cu premierul Mihai Tudose, admițând însă că în urma acestor discuții ”fiecare a rămas cu opinia sa”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: