luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2018

Liviu Dragnea a sesizat Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, în legătură cu hotărârea Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție privind constituirea completelor de cinci judecători. Concret, el cere anularea acestei hotărâri prin care s-a decis păstrarea pe tot parcursul acestui an a componenței actuale a celor două complete de cinci judecători.

Acțiunea de la Curtea de Apel a fost depusă vineri, 5 octombrie, iar luni, 8 octombrie a avut loc, la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen din apelul înaintat de Liviu Dragnea împotriva hotărârii din prima instanță (complet de trei judecători), care l-a condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Președintele PSD a cerut luni o amânare pentru a-și angaja avocat, iar instanța a fixat pentru 5 noiembrie următorul termen al procesului.


 

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu posibila existență a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), întrucât aceasta nu aplică noile prevederi referitoare la formarea completelor de cinci judecători.

Președintele PSD este judecat de un complet din cinci judecători format pe vechea lege, nu pe baza modificării operate de majoritatea parlamentară pe Legea 304 privind organizarea judiciară.


Ce prevede vechea lege – completele de cinci judecători sunt conduse de drept de magistrați cu funcții de conducere (președintele ICCJ, vicepreședinții sau șefii de secție), iar ceilalți patru membri și membrii supleanți sunt trași la sorți la începutul anului.

Cele două complete existente pe penal sunt conduce acum de vicepreședintele Iulian Dragomir și de Sorina Mirela Popescu – șef interimar al Secției Penale.

Ce stabilește noua reglementare – magistrații cu funcții de conducere nu mai sunt membri de drept ai acestor complete, componența fiind integral stabilită prin tragere la sorți.

Componența completului l-a nemulțumit pe Liviu Dragnea, care a făcut în ultimele săptămâni mai multe declarații pe acest subiect și chiar a sugerat că va exista o astfel de sesizare a Executivului PSD – ALDE:

Am auzit că există această intenţie, nu ştiu când şi dacă o vor face, dar cred că este un demers firesc pe care îl face Guvernul. O să vedem dacă se întâmplă.

Nu ştiu pe ce merg, că nu am văzut, poate merg pe conflict între Parlament şi ICCJ, nu ştiu.

Am auzit doar că se intenţionează această acţiune.

În opinia sa, neaplicarea procedurii introduse de Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiției, condusă de Florin Iordache, înseamnă încălcarea legii de către ICCJ:

Legea 304 (privind organizarea judiciară – aici apar prevedrile referitoare la formarea completelor din instențe) nu e în vigoare peste tot, la ICCJ nu e. Acolo se consideră că intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit.

Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile Justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională.

Cu această arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de #Rezist… e vorba de rezistența la aducerea normalității în România.

Noua lege ar însemna o altă componență a completului care judecă Dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea ar avea șansa de a fi judecat de un alt complet, dacă ar fi aplicate noile prevederi ale Legii organizării judiciare. Aceasta a fost promulgată pe 19 iulie, dar nu conține prevederi tranzitorii, astfel încât Colegiul de Conducere al Curții Supreme a decis să nu schimbe anul acesta componența acestor complete de cinci judecători, care se ocupă de dosarele în apel.

 

Cum explică președintele ICCJ păstrarea actualelor complete:

Potrivit dispozițiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an.

Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziție tranzitorie, cum are în alte situații care să reglementeze obligația desemnării la sorți de noi complete pentru anul 2018 și să reglementeze situația completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018.

Prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune și respectarea obligațiilor pe care legea le impune în ceea ce privește termenul, data la care acea obligație trebuie îndeplinită.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Or, legea este incontestabilă și lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: