joi

25 aprilie, 2024

22 aprilie, 2016

liviu dragneaUPDATE 16.50:

-, Valeriu Zgonea anunță că ar putea demisiona din funcțiile din PSD. Președintele Camerei a fost singurul care s-a opus rămânerii în funcție a lui Liviu Dragnea.

-, Victor Ponta pe facebook: Dragnea nu trebuie să demisioneze, trebuie să apere partidul de ”ofițerii” acoperiți sau descoiperiți care vor să-l preia.


16,40:
„Am decis să rămân președintele partidului, să gestionez campania electorală
„, a anunțat Liviu Dragnea, într-o declarație făcută de la sediul central al partidului și având mai mulți lideri PSD alături.

Părerea majorității a fost că PSD ar putea pierde scorul pe care contează la aceste alegeri.

El a declarat că nu se consideră vinovat și că decizia justiției este nedreaptă.

Motivul anunțat de Dragnea care i-a determinat pe liderii PSD nu ia în calcul o schimbare a președintelui de partid este că înlocuirea sa în pragul campaniei pentru locale ar destabiliza alegerile din acest an.


Discuția, spune Liviu Dragnea, a fost amânată pentru după alegerile parlamentare din iarnă.

***

Informația de bază:

Liviu Dragnea, președintele PSD, a fost condamnat vineri la doi ani de închisoare cu suspendare în Dosarul referendum. În prima instanță, el primise un an cu suspendare.

Termenul de încercare este de patru ani.

Magistrații nu i-au ridicat suspendat dreptul de a alege și a fi ales.

Procurorii ceruseră o pedeapsă minimă între 3 și 5 ani de închisoare cu executare, iar completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a pronunțat sentința a fost condus de Livia Stanciu, președintele ICCJ și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

PSD va decide dacă el mai rămâne sau nu la conducerea partidului după această condamnare definitivă.

Liderii social-democraților se vor reuni în cadrul Comitetului Executiv Naţional, pentru a lua o decizie în acest sens.

Liviu Dragnea a declarat în ultimul cuvânt în faţa instanţei că se consideră nevinovat. “Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea”, a spus Liviu Dragnea.

În mai 2015, când a primit un an cu suspendare, el s-a retras nu doar din funcția de ministru al Dezvoltării regionale și Adminsitrației Publice, ci și din toate funcțiile de conducere deținute în partid.

Potrivit procurorilor , “cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.

Anchetatorii spun că Liviu Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Mai mulți dintre acuzați și-au recunoscut faptele și au fost judecați în procedură accelerată, majoritatea lor fiind condamnați la pedepse cu suspendare.

Liviu Dragnea mai are un dosar ce îl poate duce la închisoare

Liviu Dragnea, președintele PSD, este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, în dosarul fostei sale soții, Bombonica Prodana.

El este cel care, potrivit DNA, ar fi convins-o pe șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman,  Floarea Alesu, să ponteze și să plătească salariu din bani publici pentru două angajate ale instituției care nu lucrau de fapt acolo, ci la PSD Teleorman. La vremea respectiv, între 2006 și 2012, Liviu Dragnea era președinte al Consiliului Județean Teleorman și al organizației locale a PSD,

Fosta soție a liderului social-democraților, Bombonica Prodana, este acuzată în acest dosar de abuz în serviciu.

“În perioada iulie 2006 – decembrie 2012, suspectul Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.

În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare.

Suspectului Dragnea Nicolae Liviu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, potrivit DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: