vineri

29 martie, 2024

6 mai, 2023

Marea Britanie și lumea întreagă au asistat sâmbătă la încoronarea Regelui Charles al III-lea -o ceremonie fastuoasă, un moment ce intră în istorie.

2.000 de invitaţi – șefi de state și de guverne și oficialități britanice – au fost prezenți la încoronarea Regelui Charles al III-lea, care urcă pe tron la vârsta de 74 de ani la opt luni după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Ceremoniile au început la ora locală 10.20 (12.20, ora României).


***

Ceremonia s-a încheiat

Ceremoniile s-au încheiat la ora 15.00, ora României. Regele a părăsit abaţia în timp ce invitaţii prezentau cântau: „God Save the King”.

Regele Charles al III-lea şi Regina Camilla călătoresc în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la Palatul Buckingham. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei.

La momentul ieşirii suveranului din abaţie, clopotele au început să bată în tot Regatul Unit.

Încoronarea Reginei


Într-o ceremonie separată, mai simplă, Regina Camilla a primit Coroana Reginei Mary şi sceptrul regal.

Încoronarea Regelui

Regele a primit Coroana Sfântului Edward, care este folosită doar pentru acest ritual. Confecţionată pentru regele Charles al II-lea în 1661, aceasta cântăreşte aproape două kilograme.

Noul suveran a stat pe tronul de stejar, vechi de 700 de ani, al Regelui Edward. El a primit Sabia Ofrandei şi cele trei săbii, a milostivirii, a dreptăţii spirituale şi a dreptăţii temporale.

Regele poartă inelul care simbolizează angajamentul pe care şi-l ia faţă de popor şi biserică. El a primit şi mantia încoronării, purtată şi de bunicul său, Regele George al VI-a, dar şi globul regal şi mănuşa care reprezintă autoritatea. De asemenea, i-a fost înmânat şi sceptrul regal.

Arhiepiscopul de Canterbury a susţinut predica de încoronare, lăudându-i pe cei din congregaţie şi din comunitatea mai largă şi teritorii care acţionează ca voluntari sau îşi oferă serviciul şi „trăiţi-vă viaţa în slujba celorlalţi”.

„Suntem aici pentru a încununa un rege, iar noi încununăm un rege pentru a sluji”, a spus arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, când a început predica.

Jurământul Regelui

”Eu, Charles, mărturisesc solemn și sincer, în prezența lui Dumnezeu, și declar că sunt un protestant credincios și că, conform adevăratei intenții a actelor normative care asigură succesiunea protestantă la tron, voi susține și păstra actele menționate cât pot mai bine, potrivit puterilor acordate prin lege.”

Regele Charles a îngenuncheat în faţa altarului şi a făcut o rugăciune, spunând: „Dumnezeul milei, al cărui Fiu a fost trimis nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji, dă har pentru ca eu să găsesc în slujirea Ta libertate desăvârşită şi în acea libertate cunoaşterea adevărului Tău. Să fiu o binecuvântare pentru toţi copiii tăi, de orice credinţă, pentru ca împreună să descoperim căile blândeţii şi să fim conduşi pe căile păcii; prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin”.

La începutul slujbei, un copil s-a apropiat de Charles al III-lea şi i-a spus: „Majestate, ca şi copii ai Împărăţiei lui Dumnezeu, vă urăm bun venit în numele Regelui regilor”.

Charles a răspuns: „În numele Lui şi după exemplul Lui, nu vin să fiu servit, ci să servesc”.

Klaus Iohannis la Londra

Și preşedintele Klaus Iohannis ia parte sâmbătă, împreună cu soția, la ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea şi a Reginei Camilla. Șeful statului a postat pe rețelele de socializare o fotografie făcută pe străzile din Londra, înainte de începerea festivităților.

„În această dimineaţă, înainte de Ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Lider al unei grupări antimonarhiste arestat

Poliţia britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupării antimonarhiste Republica, înaintea încoronării Regelui Charles al III-lea.

O fotografie postată pe Twitter îl arată pe Smith înconjurat de un grup de poliţişti. Un ofiţer aflat la faţa locului, în apropiere de Trafalgar Square, a declarat că trei protestatari republicani au fost arestaţi pentru că aveau asupra lor vopsea.

Şeful poliţiei londoneze, Mark Rowley, avertizase vineri că va exista o „toleranţă foarte scăzută pentru perturbări” pe străzile din centrul Londrei.

Soțiile președinților SUA și Ucrainei în asistență

Soţia preşedintelui SUA, Jill Biden, şi soţia preşedintelui Ucrainei, Olena Zelenska, au sosit la Westminster. La ceremonie sunt prezenți și foştii prim-miniştri Boris Johnson, David Cameron şi Lis Truss. Alături de ei este și actualul premier, Rishi Sunak.

Printre cei care au sosit până acum se numără cântăreţul Nick Cave şi actriţa Dame Emma Thompson, însoţită de soţul ei Greg Wise, parlamentarul conservator Andrea Leadsom, primarul Londrei, Sadiq Khan, şi guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

La intrarea Regelui, corul cântă Kyrie eleisonBryn Terfel cântă în galeză – este pentru prima dată când această limbă este folosită la o ceremonie de încoronare a unui monarh al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În cadrul ceremoniei de sâmbătă și alte limbi vorbite în țară vor fi utilizate.

Programul ceremoniilor, tradiții care datează de peste 1.000 de ani

Ceremonia de încoronare a lui Charles III va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi încoronările anterioare ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, aşa cum spune tradiţia, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Charles al III-lea, care va fi încoronat împreună cu Camilla, regina consoartă, va fi al 40-lea monarh domnitor încoronat la Westminster Abbey din 1066, cu obiceiuri care datează de mai bine de 1.000 de ani.

Cum se va desfășura evenimentul:

Procesiunea spre Westminster Abbey

Sărbătorile formale vor începe cu o procesiune, de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, cu zone de vizionare de-a lungul traseului care se vor deschide la ora 06:00, ora locală.

Accesul publicului pe traseu va fi pe principiul primul venit, primul servit, cei care nu mai prin locuri urmând să fie direcționați către locurile în care s-au amplasat ecrane de proiecție, în Hyde Park, Green Park și St James’s Park. Standuri speciale pentru oaspeți invitați să asiste la procesiune – veterani ai forțelor armate și personal NHS și de asistență socială – au fost ridicate lângă Palatul Buckingham.

Procesiunea va porni de la Palatul Buckingham la ora locală 10:20 BST, deplasându-se de-a lungul The Mall până la Trafalgar Square, apoi pe Whitehall și Parliament Street, prin Parliament Square și Broad Sanctuary până la Marea Poartă de Vest a Westminster Abbey.

Într-o rupere de tradiție, regele Charles și regina consoartă Camilla vor parcurge acest traseu în Diamond Jubilee State Coach, nu în mai vechea Gold State Coach.

Procesiunea este de așteptat să sosească la Westminster Abbey cu puțin timp înainte de ora 11:00, regele probabil că va purta uniformă militară.

Ceremoniile din Westminster Abbey

Regele Charles va intra prin Great West Door și va continua prin naos până va ajunge în spațiul central al lăcașului de cult.

Regele va fi precedat de procesiuni formate din lideri și reprezentanți credincioși, precum și reprezentanți din unele țări ale Commonwealth care vor purta steagurile țărilor lor și vor fi însoțiți de guvernatorii generali și prim-miniștri.

Printre acestea se numără și prim-ministrul britanic Rishi Sunak, care va ține o cuvântare în cadrul serviciului.

Ceremonia începe la ora locală 11:00 și va fi punctată cu muzică selectată de Rege, cu 12 piese nou comandate, inclusiv una de Andrew Lloyd Webber, și muzică greco-ortodoxă în memoria tatălui regelui, Prințul Filip.

Prima etapă: Recunoașterea

Nepotul Regelui, Prințul George, va fi parte a ceremonialului de la Westminster Abbey, alături de nepoții Camillei, Lola, Eliza, Gus, Louis și Freddy.

Unii dintre cei care participă la procesiunea din interiorul mănăstirii vor purta însemnele puterii – ”regalia” – înaintea regelui, coroana, globul și sceptrele fiind plasate pe altar pentru a fi folosite în ceremonie.

Regele va fi prezentat „poporului” – o tradiție care datează din timpurile anglo-saxone. Stând lângă Scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, Regele se va întoarce spre cele patru laturi ale mănăstirii și va fi proclamat „Rege fără îndoială”.

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby va face o primă declarație, iar adunarea va striga „Dumnezeu să-l salveze pe rege!” iar trâmbițele vor suna.

Scaunul folosit la încoronare fost făcut din ordinul regelui Angliei Eduard I pentru a închide Piatra Destinului, care fusese luată de lângă Scone, în Scoția.

Piatra – un simbol antic al monarhiei Scoției – a fost returnată Scoției în 1996, dar este transferată Londrei pentru a fi folosită în ceremonie.

În timpul Încoronării, scaunul de stejar este așezat în centrul podelei medievale din mozaic – „pavajul Cosmati”, cu fața către altarul mare, pentru a sublinia caracterul religios al ceremoniei.

Etapa a doua: Jurământul

Chiar înainte de jurământ, Arhiepiscopul de Canterbury va recunoaște multiplele credințe respectate în Regatul Unit spunând că Biserica Angliei „va căuta să promoveze un mediu în care oamenii de toate credințele să poată trăi liber”.

Arhiepiscopul va rosti apoi Jurământul de Încoronare și îi va cere regelui Charles să confirme că va respecta legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale.

Regele va pune mâna pe Sfânta Evanghelie și se va angaja să „împlinească și să țină” acele promisiuni. Regele va depune, de asemenea, un al doilea jurământ – Jurământul de Aderare – prin care afirmă că este un „protestant fidel”.

Etapa a treia: Ungerea

Roba ceremonială a Regelui va fi îndepărtată și el va sta în Scaunul de încoronare pentru a fi uns, subliniind statutul spiritual al suveranului care este și șeful Bisericii Angliei.

Arhiepiscopul va turna ulei special din Ampulla – un recipent din aur – pe Lingura Încoronării înainte de a-l unge pe Rege pe cap, piept și mâini, sub forma unei cruci.

Ampolla a fost prima dată folosită la încoronarea Regelui Charles al II-lea (1649), dar forma ei se întoarce la o versiune anterioară și la o legendă conform căreia Fecioara Maria i s-a arătat Sfântului Thomas a Becket în secolul al XII-lea și i-a dat un recipient din aur sub formă de vultur pentru a fi folosit la ungerea viitorilor regi ai Angliei.

Lingura de încoronare este mult mai veche, supraviețuind distrugerii simbolurilor puterii regale de către Oliver Cromwell.

Etapa a patra: Încoronarea

La momentul încoronării Regelui i se pune pe cap Coroana Sfântului Eduard. Este prima și ultima dată când poartă această coroană. Coroana poartă numele unei versiuni mult mai vechi făcute pentru regele și sfântul anglo-saxon, Edward.

Înainte, Regelui i se va oferi o haină aurie strălucitoare – Supertunica – și i se vor înmâna însemnele puterii: Globul, Inelul de încoronare, Sceptrul Suveranului cu cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel.

Regele va purta altă coroană în ocazii speciale. Una dintre acestea este ceremonia de stat a deschiderii lucrărilor parlamentului.

Etapa cinci: Înscăunarea

În partea finală a ceremoniei Regele ește așezat pe tron. El poate fi chiar ridicat pe tron de către arhiepiscop, episcopi și alți semeni ai regatului.

În mod tradițional, o succesiune de membri ai familiei regale și colegii aduc omagiu Regelui, îngenunchând în fața sa, jurând credință și sărutându-i mâna dreaptă. De această dată, Prințul William va fi singurul Duce Regal care va îngenunchea și va aduce un omagiu Regelui Carol.

Etape de încheiere: Regina, Comuniunea, Plecarea

După Înscăunare, Regina Camilla va fi unsă, încoronată și întronată într-o ceremonie mai simplă – fără să depună jurământ. Ea va purta Coroana Reginei Maria – făcută inițial pentru încoronarea Reginei Maria a lui George al V-lea.

Partea finală a ceremoniei îi va vedea pe Regele și Regina luând Sfânta Împărtășanie – principalul act de închinare al bisericii creștine.

Regele și Regina Consort vor coborî de pe tronurile lor și vor intra în Capela Sf. Eduard în spatele altarului mare – aici Charles va scoate Coroana Sf. Eduard și își va așeza pe cap Coroana Statului Imperial. Apoi se alătură procesiunii în timp ce se intonează imnul național.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: