vineri

26 aprilie, 2024

17 august, 2020

Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ”o invazie”, a declarat luni ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunţat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukaşenko dacă va fi necesar, transmite Reuters.

”Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei şi niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în ţară şi ar distruge ultimele urme de independenţă”, a afirmat Linkevicius în faţa presei la Vilnius.

”Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în faţa a ceea ce se întâmplă în Belarus, în faţa sprijinului popular. Ar trebuie să conştientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic”, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene.


Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko că Moscova este pregătită să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv dacă este necesar.

De asemenea, el a spus că Belarusul este supus unei presiuni externe, deşi nu a precizat care este sursa acesteia.

Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Lukaşenko a declarat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a manifestaţiilor antiguvernamentale din întreaga ţară.


Lituania este unul dintre statele UE care cere insistent aplicarea de sancțiuni Belarus din cauza modului în care a organizat alegerile și, mai ales, din cauza represiunii declanșate împotriva demonstanților.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, este în acest moment refugiată în Lituania, mărturisind BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a fost una „foarte dificilă”, dar că s-a temut pentru siguranța copiilor ei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: