joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2022

Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și din enclava rusă Kaliningrad, a anunțat vineri agenția de presă rusă RIA, potrivit Euractiv.

Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că interdicția de tranzit a afectat doar drumurile, nu și calea ferată și, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să trimită beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către exclavă.

Lituania a spus că nu va încerca să conteste clarificarea Comisiei.


Lituania a împiedicat tranzitul de mărfuri rusești sancționate pe calea ferată către Kaliningrad în iunie, declanșând un conflict deschis cu Moscova care a promis represalii rapide.

Oficialii ruși au estimat că interdicția ar fi putut afecta până la jumătate din toate transporturile de mărfuri către Kaliningrad, însă Lituania a precizat că ar fi fost vorba despre aproximativ 15%.

Agenţia RIA îl citează pe Mantas Dubauskas, purtător de cuvânt al companiei lituaniene de căi ferate, care a spus că aceasta şi-a informat clienţii că pot transporta din nou mărfuri către și din Kaliningrad.

”Este posibil că unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a spus el la televiziunea lituaniană, conform RIA.


Agenţia TASS a citat un responsabil guvernamental din Kaliningrad potrivit căruia 60 de vagoane de ciment vor fi transportate în curând în exclavă.

Enclava Kaliningrad este o fâșie de pământ între Polonia și Lituania, cu acces la Marea Baltică, dar izolată de restul Rusiei.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: