joi

18 aprilie, 2024

23 iulie, 2022

Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și din enclava rusă Kaliningrad, a anunțat vineri agenția de presă rusă RIA, potrivit Euractiv.

Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că interdicția de tranzit a afectat doar drumurile, nu și calea ferată și, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să trimită beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către exclavă.

Lituania a spus că nu va încerca să conteste clarificarea Comisiei.


Lituania a împiedicat tranzitul de mărfuri rusești sancționate pe calea ferată către Kaliningrad în iunie, declanșând un conflict deschis cu Moscova care a promis represalii rapide.

Oficialii ruși au estimat că interdicția ar fi putut afecta până la jumătate din toate transporturile de mărfuri către Kaliningrad, însă Lituania a precizat că ar fi fost vorba despre aproximativ 15%.

Agenţia RIA îl citează pe Mantas Dubauskas, purtător de cuvânt al companiei lituaniene de căi ferate, care a spus că aceasta şi-a informat clienţii că pot transporta din nou mărfuri către și din Kaliningrad.

”Este posibil că unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a spus el la televiziunea lituaniană, conform RIA.


Agenţia TASS a citat un responsabil guvernamental din Kaliningrad potrivit căruia 60 de vagoane de ciment vor fi transportate în curând în exclavă.

Enclava Kaliningrad este o fâșie de pământ între Polonia și Lituania, cu acces la Marea Baltică, dar izolată de restul Rusiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: