21 mai, 2024

La sfârșitul săptămânii trecute, o instanță din Sankt Petersburg a decis sechestrarea activelor, conturilor, proprietăților și acțiunilor Deutsche Bank din Rusia.

(Citește și: ”Rusia a sechestat activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank”)

Nu este singura companie occidentală în această situație – Kremlin a mai confiscat active ale unor companii occidentale prezente în Rusia, prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin sau ordine judecătoreşti, legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate în baza sancţiunilor occidentale.

Au rămas în Rusia și au pierdut

Reuters are lista companiilor afectate până acum:


De precizat: aceste sancțiuni vizează companii care nu au ieșit din afacerile din Rusia după debutul războiului din Ucraina.

  • În aprilie 2023, Putin a semnat un decret prin care se stabilea controlul asupra filialei ruse a companiei finlandeze de utilităţi Fortum, care operează centrale electrice în Rusia. CEO-ul a fost înlocuit, iar unitatea a fost pusă sub administrare temporară.

  • Kremlinul a luat măsuri în aprilie 2023 împotriva Unipro, divizia rusă a companiei germane Uniper, care are cinci centrale electrice în Rusia, şi a introdus management extern şi un nou CEO.

  • Statul rus a preluat controlul asupra pachetului de acţiuni al companiei daneze de bere Carlsberg în producătorul local de bere Baltika Breweries, pe 16 iulie 2023, punându-l sub „administrarea temporară” a agenţiei imobiliare guvernamentale Rosimushchestvo.

  • Tot în 16 iulie 2023, statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei ruse a producătorului francez de iaurt Danone, a arătat un decret semnat de Putin, şi a adus-o sub controlul temporar al agenţiei imobiliare guvernamentale.

  • Președintele rus a semnat un decret de transfer al fostelor active ale Amedia către conducerea statului, în septembrie anul trecut, după ce editura norvegiană a lăsat controlul deplin al tipografiilor sale ruseşti jurnalistului rus Dmitri Muratov.

  • Putin a semnat pe 1 decembrie un decret care a pus aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub conducerea temporară a unui holding rus, preluând controlul de la operatorul aeroportuar german Fraport, fondul suveran de investiţii din Qatar, Qatar Investment Authority, şi investitori din alte state din Golf.

  • Conform decretelor prezidenţiale publicate pe 19 decembrie 2023, participaţiile Wintershall Dea în proiectul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii, oficializând pierderea controlului pe care BASF şi Wintershall Dea îl anunţau în ianuarie 2023.

  • Tot pe 19 decembrie, participaţiile companiei austriece de petrol şi gaze OMV în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele de extracţie a gazelor Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tehnologii. Activele OMV vor fi apoi vândute către societatea pe acţiuni SOGAZ.

  • Rusia a confiscat în aprilie companiile aparţinând grupului agricol AgroTerra şi le-a plasat sub conducere temporară, inclusiv unele susţinute de firme de investiţii olandeze, potrivit unui decret semnat de Putin.

  • Un tribunal rus a dispus în aprilie sechestrarea fondurilor din conturile JPMorgan, după banca de stat rusă VTB a dat în judecată pentru a-şi recâştiga fondurile blocate în străinătate.

  • Pe 21 februarie, o instanţă rusă a ordonat ca proprietatea asupra acţiunilor Rolf, un dealer auto deţinut de o firmă din Cipru, să fie predată statului rus, au informat agenţiile de presă ruse, după ce acesta a fost plasat sub conducerea statului, temporar, în decembrie.

  • Un tribunal rus a dispus sechestrarea activelor precum şi a valorilor mobiliare şi a clădirii băncii din centrul Moscovei a băncii germane Commerzbank, în valoare de 93,7 milioane de euro (101,9 milioane de dolari), ca parte a unui proces care implică Commerzbank şi Deutsche Bank, au arătat documentele instanţei pe 18 mai.

  • Cel mai recent, săptămâna trecută, un tribunal rus a impus sechestrarea titlurilor de valoare, proprietăţilor imobiliare şi conturilor bancare ale Deutsche Bank, împreună cu subsidiara sa rusă şi Deutsche Bank Technology Center, de până la 238,6 milioane de euro (259,4 milioane de dolari), au arătat pe 18 mai documente judecătoreşti.

  • În același proces cu Deutsche Bank, Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile din două filiale să fie sechestrate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: