3 martie, 2022

Un număr tot mai mare de companii multinaționale, printre care giganți auto, energetici și financiari, și-au suspendat operațiunile din Rusia, în urma invaziei din Ucraina, transmite CNN.

Rusia a încercat să oprească exodul, prin controale de capital. Potrivit presei de stat, prim-ministrul Mihail Mișhustin a declarat că firmele occidentale iau decizii din cauza „presiunii politice” și vor fi împiedicate să vândă activele rusești până când aceasta se vor diminua.

MSC și Maersk au suspendat transportul containerizat către și dinspre țară. Maersk a precizat miercuri că transporturile de produse alimentare și medicale către Rusia riscă să fie deteriorate din cauza întârzierilor semnificative din porturi și de la vamă.

Industria auto


Ford a anunțat marți că își suspendă operațiunile în Rusia. Producătorul auto american deține 50% din acțiunile Ford Sollers, o societate mixtă care are cel puțin 4.000 de angajați și este împărțită cu rușii de la Sollers.

Ford are trei fabrici în Rusia, la Sankt Petersburg, Elabuga și Naberezhnye Chelny.

BMW a anunțat la rândul său că a întrerupt producția și vânzarea de autoturisme în Rusia.

General Motors a declarat vineri că a oprit toate exporturile către Rusia. GM nu are o prezență semnificativă acolo: vinde doar aproximativ 3.000 de vehicule pe an prin 16 dealeri.


Toyota, Honda și Mazda au anunțat oprirea pe perioadă nederminată a exporturilor către Rusia.

Aviație

Boeing a anunțat marți că va suspenda sprijinul pentru companiile aeriene ruse. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat că întrerupe „serviciile întreținere și asistență tehnică pentru companiile aeriene ruse” și, de asemenea, „a suspendat operațiunile majore la Moscova și a închis temporar biroul din Kiev”.

„Pe măsură ce conflictul continuă, echipele noastre sunt concentrate pe asigurarea siguranței colegilor noștri din regiune”, a adăugat reprezentantul Boeing.

Airbus a urmat exemplul Boeing cu o mișcare similară miercuri. Într-o declarație, producătorul de avioane a anunțat că a „suspendat serviciile de asistență pentru companiile aeriene ruse, precum și furnizarea de piese de schimb”.

Big tech

Apple a încetat să-și vândă produsele în Rusia. Compania a anunțat că este „profund îngrijorată” de invazia rusă. Ca răspuns, a decis și limitarea accesului la servicii digitale, cum ar fi Apple Pay, în interiorul Rusiei și a restricționat disponibilitatea aplicațiilor media de stat rusești în afara țării.

Meta (Facebook) a blocat accesul la posturile de știri rusești RT și Sputnik, după ce au primit „cereri de la un număr de guverne și de la UE de a lua măsuri suplimentare în legătură cu mass-media controlată de stat rus”, a scris Nick Clegg, vicepreședintele afacerilor globale al companiei, într-un tweet. Meta a anunțat, de asemenea, că a aplicat restricții algoritmice mass-media de stat ruse, care ar trebui să o împiedice să fie la fel de vizibilă în fluxurile utilizatorilor.

Twitter a anunțat planuri similare de „reducere a vizibilității” conținutului presei de stat din Rusia.

Netflix refuză să difuzeze canalele de televiziune de stat rusești în țară – lucru pe care streamerul ar fi fost obligat să îl facă, potrivit unei noi legislații adoptate săptămâna aceasta.

„Având în vedere situația actuală, nu avem de gând să adăugăm aceste canale la serviciul nostru”, a declarat compania pentru CNN Business.

Spotify a declarat miercuri că și-a închis biroul din Rusia „pe termen nelimitat” și a restricționat emisiunile „deținute și operate de mass-media rusă afiliată statui”. Serviciul de streaming a eliminat tot conținutul RT și Sputnik din Europa și din alte regiuni, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

„Suntem profund șocați și întristați de atacul neprovocat asupra Ucrainei”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Prima noastră prioritate în ultima săptămână a fost siguranța angajaților noștri și să ne asigurăm că Spotify continuă să servească drept o sursă importantă de știri globale și regionale într-un moment în care accesul la informații este mai important ca niciodată”.

Roku, o companie care vinde hardware care permite utilizatorilor să transmită conținut prin internet, a interzis RT în întreaga lume.

YouTube, care este deținut de Google, a anunțat în weekend că a blocat presa de stat rusă din Ucraina, inclusiv RT. Platforma video a mai spus că va „limita semnificativ recomandările la aceste canale”. Google și YouTube au spus, de asemenea, că nu vor mai permite mass-media ruse să difuzeze reclame sau să-și monetizeze conținutul.

Energie

BP a renunțat la pachetul de 19,75% din cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, Rosneft, una dintre cele mai mari investiții străine din Rusia.

Equinor va începe, de asemenea, să iasă din întreprinderile sale mixte din Rusia, a anunțat luni compania norvegiană de petrol și gaze. „Suntem cu toții profund tulburați de invazia Ucrainei, care reprezintă un regres teribil pentru lume”, a spus CEO-ul Anders Opedal. Compania a declarat că avea 1,2 miliarde de dolari în investiții pe termen lung în Rusia la sfârșitul anului 2021. Equinor funcționat în Rusia mai bine de 30 de ani și are un acord de cooperare cu Rosneft.

Exxon s-a angajat marți să renunțe la ultimul proiect de petrol și gaze din Rusia și să nu mai investească în noi dezvoltări acolo. Compania Sakhalin-1 este „una dintre cele mai mari investiții internaționale directe din Rusia”, potrivit site-ului web al proiectului. O filială Exxon are o cotă de 30% din compania la care deține acțiuni și Rosneft. Renunțând la acest proiect, Exxon ar pus capăt unui sfert de secol de prezență în Rusia.

Shell a anunțat, la rândul său, că iese din Rusia, dar și că renunță la asocierile sale cu Gazprom, inclusiv controversata conductă Nord Stream 2. Compania petrolieră cu sediul în Marea Britanie a anunțat luni că va renunța la participația într-o instalație de gaze naturale lichefiate, participația într-un proiect de dezvoltare a zăcămintelor în vestul Siberiei și participația într-un proiect de explorare în peninsula Gydan din nord-vestul Siberiei.

TotalEnergies a condamnat marți acțiunile Rusiei și a spus că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte din țară. Gigantul petrolier francez a făcut afaceri în Rusia de 25 de ani și a contribuit recent la lansarea unui proiect major de gaze naturale lichefiate pe coasta Siberiei.

Finanțe

Fondul suveran de investiții de 1.300 de miliarde de dolari al Norvegiei va renunța la acțiunile deținute la 47 de companii rusești, precum și la obligațiunile guvernamentale ruse.

Mastercard a anunțat că a „blocat mai multe instituții financiare” din rețeaua sa ca urmare a sancțiunilor anti-ruse și că va „continua să lucreze cu autoritățile de reglementare în zilele următoare”.

Visa a precizat că ia măsuri pentru a respecta sancțiunile pe măsura desfășurării evenimentelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: