duminică

21 aprilie, 2024

22 februarie, 2016

Lira sterlină a înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimul an după ce primarul Londrei, Boris Johnson, unul dintre cei mai populari politicieni britanici, a declarat că va milita pentru ieșirea statului din Uniunea Europeană în urma referendumului din iunie, potrivit Bloomberg.

Johnson a precizat că premierul David Cameron și-a dat tot interesul de a obține un acord bun, însă rămânerea statului în UE ar duce la ”o erodare a democrației”, transmite The Telegraph.

Lira sterlină s-a depreciat în primele ore ale dimineții cu cel puțin 1,1% față de cele mai importante 12 valute din lume, reversând câștigurile înregistrate vineri, când premierul David Cameron a ajuns la un acord cu liderii europeni în legătură cu termenii rămânerii Marii Britanii în UE.
A doua zi, Cameron a declarat că va lupta pentru a asigura apartenența statului la blocul comunitar, fixând data referendumului pentru 23 iunie.


Indicatorii de volatilitate ai monedei britanice față de dolar și euro au înregistrat cel mai ridicat nivel din 2011, după ce conservatorul Boris Johnson, susținător al Brexitului, s-a poziționat împotriva acordului negociat de Cameron. Premierul urmează să prezinte luni în fața Parlamentului acordul negociat.

”Lira se prăbușește pe fondul temerilor că acordul obținut de Cameron la summit-ul UE nu este de natură să elimine posibilitatea unui Brexit”, a comentat Valentin Marinov, economist la Credit Agricole. ”Faptul că mai mulți membri proeminenți ai Partidului Conservator au anunțat că vor face campanie pentru ieșirea Marii Britanii din zona euro au diminuat încrederea investitorilor și au realimentat temerea unui Brexit, în ciuda acordului”, a adăugat el.

Lira a piedut 1,6% în fața dolarului, în primele ore ale zilei, cea mai pronunțată scădere din 2 ianuarie 2015. Cu toate că moneda a scăzut cu 3,6% în acest an, lira se situează peste nivelul minim istoric înregistrat în ianaurie.

Investitorii sunt sceptici cu privire la beneficiile unei eventuale ieșiri a Marii Britanii de pe cea mai mare piață comună din lume. Moody’s a precizat că un Brexit ar duce la deteriorarea rating-ului de țară, dar și că beneficiile vor fi mult mai mici față de costurile pe care statul le-ar putea plăti. Goldman Sachs anticipează o depreciere a lirei la nivelul de 1,15-1,2 dolari în eventualitatea unui Brexit, cel mai scăzut din 1985.


Jumătate dintre directorii celor mai mari 100 de companii din Marea Britanie ar urma să semneze o scrisoare comună prin care să își arate susținerea față de acordul negociat de Cameron și rămânerea statului în UE. Șefii Shell, BAE, BT sau Rio Tinto vor argumenta că Marea Britanie este mai ”puternică, sigură și stabilă” într-o Uniune Europeană reformată, potrivit Financial Times.

Scrisoarea ce urmează a fi publicată marți ar urma să fie semnată de 50 dintre directorii executivi și președinții din FTSE 100. Mulți ar urma să semneze în numele companiei, alții în nume propriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: