vineri

26 aprilie, 2024

20 decembrie, 2013

Pentru prima dată în ultimii 5 ani, liderii UE au dedicat un summit al Consiliului European discutării temei apărării europene, temă care a fost neglijată în perioada crizei economice. Rezultatul a fost departe de așteptările unora dintre membri, iar liderii au anunțat că vor repune în discuție această problemă în anii următori, potrivit EurActiv.com.

Așa cum se așteptau experții, întâlnirea liderilor europeni la summitul dedicat apărării de joi, 19 decembrie, de la Bruxelles nu a fost ”marea noapte” pentru apărarea comună europeană, dar s-au făcut progrese în direcția cooperării. Liderii europeni au ajuns la concluzia că trebuie să dezvolte capabilități militare pe care să le pună la dispoziția UE.

O poziție tranșantă a avut încă de la început premierul britanic, care a anunțat că nu este de acord cu înființarea unui corp de armată european.


”Nu este corect ca Uniunea Europeană să aibă capabilități, arme, forțe aeriene comune. Trebuie să facem distincție între cooperare, ceea ce este un lucru bun și capabilități comunitare, ceea ce ar fi un lucru rău.” a declarat David Cameron.

La începutul săptămânii David Cameron a mai spus că supremația NATO nu este subiect de discuție: ”Orice acțiune a UE trebuie să fie complementară cu cele ale NATO”.

Concluzia discuțiilor liderilor UE a fost că este nevoie de mai multă cooperare și de întărire a capacităților militare individuale ale statelor membre. Guvernele trebuie să reia investițiile în industriile de apărare unde au fost făcute reduceri severe în anii de criză.

În ce privește afacerile externe și apărarea, ”Europa poate conclucra mult mai strâns”, a spus și cancelarul german Angela Merkel. ”Putem pune în comun armament dar, mai presus de toate trebuie să avem o politică de coordonare”

Francois Hollande crede că temerile britanicilor sunt nefondate


Francois Hollande a declarat joi seara că David Cameron nu a înțeles mesajul și că teama de înființarea unei armate europene este o ”falsă îngrijorare”.

”Nimeni nu s-a gândit la înființarea unui corp de armată comunitar, este o temere nefondată. Franța are propria armată, ca stat suveran, dar dacă vorbim despre drone, spre exemplu este la latitudinea noastră să le punem și la dispoziția unui aliat european.

Întărirea NATO

Ambele puncte de vedere au fost sprijinite de secretarul general NATO Anders Fogh Rasmunssen, care a participat la summit la solicitarea premierului britanic.

”Planul nu este să înființăm o armată a UE, ci să întărim apărarea fiecărui membru, ceea ce ar duce la întărire NATO și a UE”, a declarat Anders Rasmunssen la întâlnirea cu presa britanică.

Într-o întâlnire cu Francois Hollande a spus că membrii UE trebuie să investească și să-și procure capabilitățile necesare, cum ar fi avioane pentru realimentare în aer, drone sau avioane grele de transport.

”Trebuie să regândim securitatea, altfel riscăm să vedem cum SUA se distanțează ușor, ușor de Europa, iar asta nu ar fi nici în folosul Europei și nici al lumii”, a mai spus Anders Fogh Rasmunssen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: