miercuri

24 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2013

Premierul italian Mario Monti va da tonul reuniunii la nivel înalt politic şi de afaceri de la Davos, în această săptămână, pentru Forumul Economic Mondial, cu un discurs intitulat “Să conduci în ciuda tuturor piedicilor”, relatează Reuters.

Summitul va reuni, între 23-27 ianuarie, circa 1.500 de lideri de afaceri şi aproape 50 de şefi de stat şi de guvern, mulţi dintre ei, precum Monti, aflaţi într-o luptă îndelungată cu criza financiară, pentru a aduce la un nivel de plutire economiile şi companiile naţionale.

Este foarte clar că viitorul economiei mondiale se bazează pe recâştigarea încrederii. Recâştigarea încrederii în lideri şi în viitorul nostru. Acest lucru înseamnă că trebuie să ieşim din acest gen de cirză”, a declarat fondatorul WEF, Klaus Schwab, într-o conferinţă de presă.


Drumul este însă lung până la ajungerea la mal, potrivit unui sondaj realizat de firma de relaţii publice Edelman. “Există o lipsă incredibilă de încredere în conducători”, spune Richard Edelman, preşedintele firmei, “Nivelul încrederii în guverne este mai scăzut decât cel în cazul afacerilor, dar ambele sunt la un nivel extrem de mic”, a spus el.

Sondajul anual al Edelman, realizat în 26 de ţări, a arătat o creştere a încrederii în afaceri şi guvern faţă de anul anterior, dar numai 26% dintre cei chestionaţi au încredere că liderii de afaceri vor rezolva problemele sociale şi 15% cred că liderii din guvern vor face asta, în timp ce 19% se aşatpată ca afaceriştii să ia decizii etice, dar numai 14% au încredere că politicienii vor lua astfel de decizii.

Încrederea a fost erodată de scandalurile din industria bancară, ca şi de diverse dezvăluiri, de la dopajul ciclistului Lance Armstrong până la inculparea lui lideruli chinez Bo Xilai într-un scandal de crimă ori afacerea sexuală în care a fost implicat un binecunoscut realizator tv de la BBC.

Elita de la Davos va fi protejată de nemulţumiţii care se vor aduna pentru a manifesta cu sârmă ghimpată şi până la 5.000 de soldaţi elveţieni, în timp ce activiştii vor pregăti un premiu pentru “cea mai proastă companie a anului” şi grupările de stânga din Elveţia vor organiza mici proteste contra speculaţiilor financiare.


“Există mai mult ăsiguranţă decât acum 3-4 luni”, spune Kevin Kelly, director executiv la Heidrick & Struggles, o firmă de consultanţă globală. “Şi atmosfera se schimbă. Există o vorbă veche care spune că nu poţi să cazi mai jos de podea. Economic vorbind, acum suntem la subsol, deci nu mai avem unde să mergem decât în sus”, a spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: