vineri

19 aprilie, 2024

25 august, 2019

Ţările din Grupul statelor puternic industrializate (G7) au convenit „să ajute cât mai repede posibil ţările lovite” de incendiile ce s-au extins în ultimele zile în jungla amazoniană, a anunţat duminică preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, informează AFP, preluată de Agerpres.

Pe termenul lung, a explicat președintele Macron, care este gazda summitului G7, singura soluție este reîmpădurirea.


„Există o reală convergenţă pentru a spune ‘ne-am pus cu toţii de acord să ajutăm cât mai repede posibil ţările lovite de aceste incendii'”, a declarat preşedintele francez.

În faţa apelurilor la ajutor, lansate în special de Columbia, „trebuie să ne arătăm prezenţi”, a adăugat Macron, care a criticat vineri „lipsa de acţiune” a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro în faţa acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu „plămânul planetei” în flăcări au suscitat o emoţie la nivel mondial şi au propulsat acest subiect în centrul discuţiilor în G7, în pofida reticenţelor iniţiale ale Braziliei, care nu este prezentă la summitul de la Biarritz.

De la începutul anului au fost peste 80.000 de incendii, cu peste 9.000 de focare izbucnite numai în săptămâna trecută. Sunt atât de multe și de puternice și produc atât de mult fum, încât acesta este purtat din Brazilia în toată emisfera sudică și au devenit vizibile din spațiu.


Emmanuel Macron a anunţat duminică existenţa unor contacte în curs „cu toate ţările Amazoniei (…) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice şi financiare”. „Suntem pe cale să convenim asupra unui mecanism de mobilizare internaţională pentru a putea ajuta într-un mod mai eficace aceste ţări”, a precizat şeful statului francez.

În ceea ce priveşte problema pe termen mai lung privind reîmpădurirea Amazoniei, „au fost exprimate mai multe sensibilităţi” la masa de discuţii, a adăugat Macron, subliniind ataşamentul ţărilor vizate faţă de suveranitatea naţională.

„Însă miza Amazoniei, atât pentru aceste ţări, cât şi pentru comunitatea internaţională, este aceea – în termeni de biodiversitate, oxigen, luptă împotriva încălzirii climatice – încât trebuie să demarăm această reîmpădurire”, a pledat preşedintele francez.

Această criză de mediu ameninţă să torpileze şi acordul comercial UE-Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), semnat la sfârşitul lui iunie, după 20 de ani de tratative. Acuzându-l pe Bolsonaro că „a minţit” cu privire la angajamentele sale în privinţa mediului, Parisul a anunţat că, în aceste condiţii, se opune tratatului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: