joi

25 aprilie, 2024

1 iulie, 2019

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a transmis spre avizarea Consiliului Economic și Social (CES) un proiect de Ordonanță de Urgență ce modifică prevederile instituite prin OUG 114 care fac imposibilă demararea licitației pentru noile frecvențe 5G.

”Dispoziţiile actuale ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 pot avea ca efect, pe lângă întârzierea finanţării unor investitii din partea persoanelor interesate de adjudecarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio şi decalarea unor obiective ce privesc implementarea noilor tehnologii de comunicaţii mobile, astfel că prin lipsa modificărilor propuse nu se va asigura un mecanism care să permită maximizarea valorificării resurselor limitate ale statului, respectiv spectrul de frecvențe radio care sunt utilizate în domeniul comunicațiilor electronice”, se arată în documentul publicat de CES.

Ministerul avertizează că în situația în care proiectul nu va fi adoptat, statul nu va putea încasa sumele estimate la buget, iar acest lucru va duce la creșterea deficitului bugetar. Documentul ar trebui aprobat în ședința de guvern din această săptămână, înainte ca Parlamentul să intre în vacanță.


În nota de fundamentare, Ministerul avertizează asupra necesității ”asigurării unui cadru de reglementare flexibil și aplicabil pe termen lung, de desfăşurare a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio destinate comunicaţiilor mobile, proiectul de act normativ care stabileste cuantumul şi condiţiile sumelor datorate bugetului de stat urmând a fi iniţiat de ANCOM”.

De asemenea, MCSI dorește înlăturarea sancțiunilor prevăzute de OUG pentru operatorii telecom, prin extinderea perioadei de suspendare până la data de 15 martie 2020.

”Legea nr. 159/2016 a fost completată de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 şi de Ordonanţa de Urgenţă nr.19/2019 cu noi prevederi care sancţionează efectuarea de lucrări de acces pe proprietăţi de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice în absenţa obţinerii autorizaţiei de construire, ce au fost suspendate până la 1 septembrie 2019. Din raţiuni practice, care ţin pe procesul complex de creare a unui cadru normativ adecvat de facilitare a obţinerii autorizaţiilor de construire pentru reţelele de comunicaţii electronice şi infrastructurile fizice suport ale acestora, se impune în continuare suspendarea, până la data de 15 martie 2020, a aplicării acestor prevederi”, se arată în proiect.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a avertizat recent că licitațiile pentru licențele 5G nu se vor putea desfășura dacă prevederile din OUG 114 nu sunt abrogate până la sfârșitul lunii iunie.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: