fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Analiștii, despre QE à la BNR: Banca Naţională va cumpăra de titluri de stat, cât timp „mai este loc” pentru deprecierea leului

  Banca Naţională a României (BNR) va cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară, aşa cum a promis vineri seara, dar operațiunile vor avea… Mai mult

23.03.2020

La obiect

România, lider european detașat în construcții – domeniu strategic în contextul epidemiei

România s-a plasat în ianuarie 2020 pe poziția de lider european detașat la creșterea sectorului construcțiilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o creștere de… Mai mult

23.03.2020

Chestiunea

Cum poate folosi România disponibilitatea maximă a Comisiei Europene de-a sprijini statele membre

Contextul relevant: SUA au un pachet economic de 1.000 de miliarde dolari, care conține inclusiv plăți directe către populație. Germania aprobă luni un plan de… Mai mult

22.03.2020

La obiect

România a intrat în criza Covid-19 de pe poziția de lider al creșterii costului muncii

România a continuat să se mențină în trimestrul IV 2019 pe prima poziție în clasamentul UE la creșterea costului orar al muncii, potrivit datelor publicate… Mai mult

22.03.2020

Lichiditatea tranzacțiilor la BVB întârzie să crească, în ciuda anunțului privind promovarea la statutul de piață emergentă

de Adrian N Ionescu , 10.10.2019

Valoarea tranzacțiilor de la Bursa de Valori București (BVB) încă nu ține seama de anunțul promovării acesteia la statutul de piață emergentă, ci dimpotrivă a scăzut întretimp, până la minimele anului.

Brokerii spun că ar fi prea devreme ca informația să se vadă și în nivelul lichidității și, mai precis, să determine marile fonduri de investiții să ia poziții de cumpărare preliminare, care să se simtă pe piața românească.

Totuși, valoarea tranzacțiilor a scăzut în cele două săptămâni de când FT Russell a promovat piața, până la minime anuale de 10,9 milioane lei marți (2,3 mil. euro) și de 14,2 milioane de lei miercuri (nici 3 mil. euro).

Perspectivele zilei de joi arătau și mai rău la jumătatea sesiunii, așa încât nu se fac simțite ordinele-test (de ordinul zecilor de mii de euro) ale marilor investitori. Uzual, aceștia nu-și pierd timpul pentru ordine mai mici.

Criteriul lichidității

Lichiditatea (valoarea tranzacțiiilor) este unul dintre criteriile de promovare ca piață emergentă, dar nu acesta ar fi contat cel mai mult în decizia FT Russell.

„Decizia FT Russell a fost determinată mai mult de schimbarea atitudinii marilor fonduri de investiții care au văzut că anumiți emitenți de acțiuni sunt valoroși și oferă randamente bune și, de exemplu, TLV (Banca Transilvania), SNG (Romgaz) sau BRD au devenit interesante”, a explicat Lucian Isac (foto), directorul general al casei de brokeraj Estinvest, pentru cursdeguvernare.ro.

Titlurile amintite au fost cele mai tranzacționate în ultima săptămână, cu lichidități de 26,6 milioane de lei, respectiv 15,1 și 12,4 milioane de lei. Cu Fondul Proprietatea (FP) s-au făcut tranzacții de 20,4 milioane de lei.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe 2018 a fost de 46 de milioane de lei (9,88 mil. euro), iar în 2019 este încă și mai mică, deocamdată (40,9 mil. lei, sau 8,63 mil. euro).

De mai bine de 10 ani, printre brokeri circulă butada că o lichiditate medie zilnică sub 10 milioane de euro nu ar merita nici prezența lor pe piață.

Bursa supraviețuiește mai ales datorită dividendelor date de marii săi emitenți și din speculațiile  celor câteva mii de obișnuiți ai ringului.

Chiar și discrete, rarele intrări pe piață ale fondurilor de pensii și a celor mutuale autohtone agită mediul bursier.

Problema intrării pe piața românească

Statutul de piață emergentă implică prin definiție intrarea marilor fonduri de investiții, ale căror cele mai mici ordine se ridică la sute de mii de euro.

În România, însă, chiar și astfel de ordine  ar trebui executate în timp și asimilate de piață în consecință, ca să nu producă mișcări bruște de cotații.

(Citiți și: „Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei”)

Este drept că, formal, FT Russell va promova BVB ca „piață emergentă secundară” în septembrie 2020, iar până atunci Bursa din București este în monitorizare. Decizia formală nu ar putea fi împiedicată, însă, decât de accidente de piață majore.

Ar urma ca marii investitori să ia din timp poziții de cumpărare preliminare, pentru a testa reacția pieței, astfel încât lichiditatea să crească progresiv, iar un ordin de sute de mii de euro să nu provoace salturi de preț, potrivit tehnicilor obișnuite de brokeraj.

Totuși, piața românească este sensibilă, în prezent , la ordine de ordinul zecilor de mii de euro.

Nici faptul că România trece printr-o perioadă de instabilitate politică (potrivit standardelor de brokeraj) nu explică lichiditatea mică, pentru că instabilitatea politică dar și alte criterii defavorabile, precum dezechilibrele macroeconomice „sunt deja incluse în preț”,  potrivit jargonului brokerilor.

„Problema principală a BVB este retailul (tranzacțiile investitorilor mici) care ar trebui să urce lichiditatea, am mai spus-o de multe ori, iar Bursa ar trebui să întreprindă o campanie de promovare extinsă în acest scop, spune Lucian Isac.

Astfel de campanii costă și, de ani de zile acționarii BVB SA (administratorul pieței) nu agrează astfel de cheltuieli, ci se uită mai ales la repartizarea profitului companiei.

BVB SA (BVB) a obținut un profit net de 3,87 milioane de lei în Semestrul 1 / 2019 , din venituri operaționale de 17,4 milioane de lei.

Indicatorii sunt în scădere față de S1 / 2018, iar managementul BVB enumeră printre cauze și cheltuielile cu „eforturile de promovare” prin „evenimente organizate”, care însă nu ating publicul țintă al celor câteva zeci de mii de deținători de mari depozite bancare.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.10.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis a retras decorația acordată Spitalului Județean Suceava

Vladimir Ionescu

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de retragere a decorației conferite în 2019 Spitalului Județean de Urgență „Sfântul… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: România ar putea intra în recesiune/ Măsurile luate până acum echivalează cu 3% din PIB

Vladimir Ionescu

Economia s-ar putea contracta în acest an, a admis, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Hotnews.ro. Măsurile adoptate până acum de Guvern… Mai mult

Europa

Comisia Europeană propune generalizarea modelului german al programului redus de lucru

Razvan Diaconu

Comisia Europeană propune generalizarea modelului german al privind programului redus de muncă, pentru a-i ajuta pe oameni să-și păstreze slujbele pe perioada pandemiei, anunță Reuters,… Mai mult

Europa

Eforturile Chinei de a poza în salvatorul lumii, subminate de rata de eroare a testelor Covid-19 exportate în Europa

Iulian Soare

Problema credibilității testelor pentru coronavirus vândute de companiile chineze în Europa afectează eforturile Beijingului de a poza ca lider mondial în lupta cu Covid-19 și… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Șomaj tehnic: De azi, angajatorii pot cere banii de indemnizații pentru martie. Procedura e operațională

AVOCATNET

Indemnizațiile de șomaj tehnic pentru jumătate din luna martie 2020 vor fi plătite de angajatorii afectați de epidemia de coronavirus cu banii ce pot fi… Mai mult

pagina-conferinte

VIDEO CONFERINȚA Live: Soluții pentru mutarea activității companiilor în online, martie 2020

Redacţia

București, 26 martie 2020 2019 Organizator: CursDeGuvernare.ro.  Speakeri: Elisabeta Moraru (AmCham; Google), Răzvan Enache (Google), Florin Filote (eMAG), Ștefan Apăteanu (Edu Apps), Bogdan Botezatu (Bitdefender).… Mai mult

Stiri

ONU, Organizația Mondială a Comerțului și OMS: Risc de ”penurie alimentară” pe piața mondială

Iulian Soare

Există un risc de ”penurie alimentară” pe piața mondială, din cauza efectelor măsurilor luate împotriva pandemiei cu Covid-19, au avertizat miercuri președinții Organizației pentru alimentație… Mai mult