fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

Lichiditatea tranzacțiilor la BVB întârzie să crească, în ciuda anunțului privind promovarea la statutul de piață emergentă

de Adrian N Ionescu , 10.10.2019

Valoarea tranzacțiilor de la Bursa de Valori București (BVB) încă nu ține seama de anunțul promovării acesteia la statutul de piață emergentă, ci dimpotrivă a scăzut întretimp, până la minimele anului.

Brokerii spun că ar fi prea devreme ca informația să se vadă și în nivelul lichidității și, mai precis, să determine marile fonduri de investiții să ia poziții de cumpărare preliminare, care să se simtă pe piața românească.

Totuși, valoarea tranzacțiilor a scăzut în cele două săptămâni de când FT Russell a promovat piața, până la minime anuale de 10,9 milioane lei marți (2,3 mil. euro) și de 14,2 milioane de lei miercuri (nici 3 mil. euro).

Perspectivele zilei de joi arătau și mai rău la jumătatea sesiunii, așa încât nu se fac simțite ordinele-test (de ordinul zecilor de mii de euro) ale marilor investitori. Uzual, aceștia nu-și pierd timpul pentru ordine mai mici.

Criteriul lichidității

Lichiditatea (valoarea tranzacțiiilor) este unul dintre criteriile de promovare ca piață emergentă, dar nu acesta ar fi contat cel mai mult în decizia FT Russell.

„Decizia FT Russell a fost determinată mai mult de schimbarea atitudinii marilor fonduri de investiții care au văzut că anumiți emitenți de acțiuni sunt valoroși și oferă randamente bune și, de exemplu, TLV (Banca Transilvania), SNG (Romgaz) sau BRD au devenit interesante”, a explicat Lucian Isac (foto), directorul general al casei de brokeraj Estinvest, pentru cursdeguvernare.ro.

Titlurile amintite au fost cele mai tranzacționate în ultima săptămână, cu lichidități de 26,6 milioane de lei, respectiv 15,1 și 12,4 milioane de lei. Cu Fondul Proprietatea (FP) s-au făcut tranzacții de 20,4 milioane de lei.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe 2018 a fost de 46 de milioane de lei (9,88 mil. euro), iar în 2019 este încă și mai mică, deocamdată (40,9 mil. lei, sau 8,63 mil. euro).

De mai bine de 10 ani, printre brokeri circulă butada că o lichiditate medie zilnică sub 10 milioane de euro nu ar merita nici prezența lor pe piață.

Bursa supraviețuiește mai ales datorită dividendelor date de marii săi emitenți și din speculațiile  celor câteva mii de obișnuiți ai ringului.

Chiar și discrete, rarele intrări pe piață ale fondurilor de pensii și a celor mutuale autohtone agită mediul bursier.

Problema intrării pe piața românească

Statutul de piață emergentă implică prin definiție intrarea marilor fonduri de investiții, ale căror cele mai mici ordine se ridică la sute de mii de euro.

În România, însă, chiar și astfel de ordine  ar trebui executate în timp și asimilate de piață în consecință, ca să nu producă mișcări bruște de cotații.

(Citiți și: „Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei”)

Este drept că, formal, FT Russell va promova BVB ca „piață emergentă secundară” în septembrie 2020, iar până atunci Bursa din București este în monitorizare. Decizia formală nu ar putea fi împiedicată, însă, decât de accidente de piață majore.

Ar urma ca marii investitori să ia din timp poziții de cumpărare preliminare, pentru a testa reacția pieței, astfel încât lichiditatea să crească progresiv, iar un ordin de sute de mii de euro să nu provoace salturi de preț, potrivit tehnicilor obișnuite de brokeraj.

Totuși, piața românească este sensibilă, în prezent , la ordine de ordinul zecilor de mii de euro.

Nici faptul că România trece printr-o perioadă de instabilitate politică (potrivit standardelor de brokeraj) nu explică lichiditatea mică, pentru că instabilitatea politică dar și alte criterii defavorabile, precum dezechilibrele macroeconomice „sunt deja incluse în preț”,  potrivit jargonului brokerilor.

„Problema principală a BVB este retailul (tranzacțiile investitorilor mici) care ar trebui să urce lichiditatea, am mai spus-o de multe ori, iar Bursa ar trebui să întreprindă o campanie de promovare extinsă în acest scop, spune Lucian Isac.

Astfel de campanii costă și, de ani de zile acționarii BVB SA (administratorul pieței) nu agrează astfel de cheltuieli, ci se uită mai ales la repartizarea profitului companiei.

BVB SA (BVB) a obținut un profit net de 3,87 milioane de lei în Semestrul 1 / 2019 , din venituri operaționale de 17,4 milioane de lei.

Indicatorii sunt în scădere față de S1 / 2018, iar managementul BVB enumeră printre cauze și cheltuielile cu „eforturile de promovare” prin „evenimente organizate”, care însă nu ating publicul țintă al celor câteva zeci de mii de deținători de mari depozite bancare.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.10.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Papa Francisc se declară “îndurerat” de transformarea Hagiei Sofia în moschee

Iulian Soare

Papa Francisc, anunță Reuters, s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee. ”Gândurile mele se îndreaptă… Mai mult

Europa

Ungaria a impus noi restricții la graniță: două teste Covid-19 sau 14 zile carantină

Iulian Soare

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirus în urma reapariţiei… Mai mult

Europa

Polonia / Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Se așteaptă cea mai ridicată prezență la urne din ultimii 25 de ani

Razvan Diaconu

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la două săptămâni de la primul tur câştigat de președintele în exerciţiu, Andrzej… Mai mult

Stiri

Lista celor 113 centre acreditate pentru testul Covid-19

Vladimir Ionescu

Ministerul Sănătății a publicat duminică lista centrelor acreditate pentru efectuarea testelor PCR pentru COVID-19, după ce autoritățile din Grecia anunțat că turiștii care intră în… Mai mult

Europa

Spion egiptean infiltrat în echipa Angelei Merkel

Iulian Soare

Angela Merkel ar fi fost spionată chiar din interiorul echipei sale de comunicare. Un bărbat angajat în cadrul departamentului de presă al cancelarului german este cercetat… Mai mult

Stiri

CNAIR a semnat contractul de proiect și studiu de fezabilitate pentru o parte a drumului ”Dobrogea Expres”

Victor Bratu

CNAIR a semnat, vineri, contractul de servicii având ca obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Constanța-Tulcea”. Câștigător al… Mai mult

Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult