29 octombrie, 2018

Viitorii posibili proprietari ai combinatului siderurgic de la Galaţi au în plan majorarea capacităţii de producţie cu un milion de tone pe an, până la patru milioane de tone în 2021-2022, au anunţat la sfârşitul săptămânii reprezentanţii grupului britanic Liberty House.

Grupul face parte din Alianţa GFG, un conglomerat de companii din industria energetică, minieră, metalurgică, logistică şi de servicii financiare, cu afaceri globale de 15 miliarde de dolari şi un efectiv de angajaţi de circa 14.000 de persoane.

Tranzacţia ar majora capacitatea de laminare totală a Liberty House la peste 15 milioane de tone pe an. Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia.


Comisia Europeană urmează să analizeze planurile noilor investitori de la Sidex Galați, după ce ArcelorMittal a fost nevoit să renunțe la mai multe unități din Europa pentru a putea cumpăra un important obiectiv din Italia.

Oficialii Liberty House şi-au mai arătat intenţia de a investi în producţia primară de oţel şi în cea de rulouri laminate la cald, în cursul unor întâlniri cu reprezentanţi ai echipei de management şi ai sindicatelor de la Galaţi.

Condiţii

Finalizarea procesului de achiziţie a pachetului de dezinvestire (combinatele de la Ostrava, Galati, Skopje şi Piombino) depinde de finalizarea achiziţiei combinatului Ilva, din Italia, de către ArcelorMittal. Indienii au nevoie de aprobarea Uniunii Europene, o primă condiţie impusă de Bruxelles fiind găsirea unor cumpărători pentru combinatele la care ArcelorMittal renunţă în favoarea unităţii din Italia.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinată de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an şi ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oţel. Aceste combinate deservesc pieţe naţionale şi europene, din domeniile auto, construcţii şi energetic.

Industrie-cheie


Cândva o ramură-cheie a economiei româneşti, cifra de afaceri din industria metalurgică a atins, în 2016, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unei analize a KeysFin, de 7,5 miliarde de euro. Co­merțul cu produse metalurgice s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro, faţă de peste 7,7 miliarde de euro în 2013.

„Scăderea afacerilor din acest sector trebuie pusă în legătură directă cu dis­pa­riţia a peste 100 de companii din piaţă în ultimii trei ani şi cu scăderea numărului de angajaţi de specialitate cu aproape 1.000 în intervalul analizat“, notează analiștii KeysFin.

Fostul Sidex a fost preluat de ArcelorMittal în 2001, cu 70 de milioane de euro. În perioada 2012-2016, pierderile acumulate s-au ridicat la aproape o jumătate de mili­ard de euro, în condițiile în care cifra de afaceri aproape s-a înjumătățit. Oțelăria ar fi trebuit să ajungă pe break-even anul trecut.

Combinatul este unul dintre cei mai importanţi furnizori de tablă pentru industria auto din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: