5 iulie, 2019

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat, vineri, că va trimite Inspecția Judiciară (IJ) în control la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce Curtea Constituțională (CCR) a admis conflictul privind completurile specializate pe corupție. Savonea susține că este nevoie de o analiză a ”responsabilității conducerii instanței supreme”.

”În calitate de președinte al CSM voi convoca Secția pentru Judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme, cel mai probabil printr-un control al Inspecției Judiciare (…) Responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea președintelui instanței supreme sau vicepreședintelui care a coordonat activitatea în materie penală (…) Este al doilea conflict de natură constituțională, efect al nerespectării dispozițiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părților la un proces echitabil.. Conduita managerială a instanței supreme trebuie să aibă un grad de exigență și rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curților de apel din România”, a declarat Lia Savonea într-o conferință de presă la CSM.

În replică, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat pentru Digi24 că Lia Savonea „tânjeşte” de mult la revocarea conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a numi în loc persoane „mai puţin predispuse la independenţă faţă de dânsa”.


Doamna Savonea tânjește de mult la revocarea conducerii ICCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa. Cât despre Inspecţia Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acțiune disciplinară lovită de nulitate absolută faţă de mine, adică abuzivă. Realitatea este că până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea să scape„, a transmis Cristina Tarcea.

Decizia șefei Consiliului Superior al Magistraturii vine după ce Curtea Constituțională a admis miercuri, cu majoritate de voturi, conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție privind completurile specializate pe corupție de la Instanța Supremă.

Completurile de trei de la instanța supremă au fost nelegal constituite, pentru că legea impunea completuri specializate la instanța de fond, a decis miercuri Curtea Constituțională, după mai multe amânări.

Concret, judecătorii constituționali au admis miercuri sesizarea lui Florin Iordache pe această chestiune, sesizare ce l-ar fi putut eventual scăpa pe Liviu Dragnea (nu l-ar fi salvat automat, ci ar fi existat o șansă la rejudecarea procesului) de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare pe care o execută în acest moment, dacă decizia venea anterior condamnării definitive.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: