duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 august, 2012

Moneda naţională a trecut pe apreciere la scurt timp după anunţul Curţii Constituţionale că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum, iar cursul a coborât pe piaţa interbancară spre 4,4950 lei/euro, deşi iniţial leul s-a depreciat uşor.

Potrivit Mediafax, până la anunţul Curţii Constituţionale, cotaţiile au variat uşor sub 4,5 lei/euro. După o uşoară scădere, până la 4,5050 lei/euro, leul a început să se aprecieze, iar cotaţiile au coborât sub 4,5 lei/euro.

În jurul orei 13:15, băncile cotau euro la 4,4940 – 4,4955 lei, iar dealerii spun că ordinele de vânzare de euro au venit în principal de la jucătorii străini, dar nu exclud nici intervenţia indirectă a BNR.


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă în creştere cu 0,48 bani, la 4,4987 lei/euro.

„A depăşit brusc pragul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară după anunţul Curţii Constituţionale, însă mişcarea este mică (de pe la 4,4980 la 4,5010 lei/euro). Volumele au crescut şi este posibil ca saltul să fie temperat de intervenţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4939 lei/euro. În sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentând minimul ultimelor şase săptămâni.

După declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, iar deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie a fost de 4,4%, în urmă cu două săptămâni. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.


Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,6255 lei/dolar, în scădere cu 1,49 bani. În acelaşi timp, referinţa pentru franc a crescut de la 3,7413 lei/franc la 3,7469 lei/franc.

Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut la 3,54% – 4,04% la pe an, după ce luni au avansat la 4,85% – 5,35% pe an încă dinainte ca BNR să anunţe o nouă plafonare a sumei cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo. Banca centrală a împrumutat 13 bănci cu 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), după ce în ultimele două săptămâni a introdus praguri de 6 şi, respectiv, 5 miliarde lei la licitaţiile repo.

Dealerii cred că scăderea dobânzilor este determinată în primul rând de faptul că băncile au constituit deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR pentru actuala perioadă, care se va încheia joi, 23 august. Totuşi, ei nu exclud nici posibilitatea ca unele bănci să acceseze lichidităţi direct de la BNR prin operaţiuni repo bilaterale.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut la 4,94% – 5,44% pe an, de la nivelurile de luni de 5,04% – 5,54% pe an. Pentru plasamentele cu maturitate mai îndelungată randamentele nu au variat nesemnifiactiv.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: