Leul a fost mult mai stabil pe perioada pandemiei decât mondele țărilor din Europa Centrală care au un regim de curs similar, Cehia, Polonia și Ungaria.
Datele publicate de BNR arată o devalorizare cu mult mai redusă a monedei noastre naționale în raport cu euro, de doar 1,95% între luna ianuarie și luna octombrie, mult sub valorile înregistrate pentru coroana cehă (-7,38%), zlotul polonez (-6,44%) sau forintul maghiar (-7,78%).
Urmare a acestui fapt, leul s-a apreciat semnificativ față de monedele menționate, păstrate deocamdată de țările aflate în afara Zonei Euro și care nu au anunțat o dată pentru adoptarea monedei unice. Iată cum arată evoluția comparată a cursurilor de schimb raportate la euro, la valorile medii consemnate în luna trecută față de prima lună a anului:
Practic, puterea de cumpărare a leului crescut față de coroană, zlot și forint, valoarea relativă a unei unități monetare românești fiind mai mare acum decât la începutul anului, atunci când nu apăruseră efectele crizei induse de pandemie. Cu observația că pe graficul prezentat se decelează o mică apreciere față de forint și de zlot chiar în primele două luni ale lui 2020.
Efectele pozitive ale acestei situații s-au văzut la plata ratelor la creditele acordate în valută, la creșterea modică a prețurilor pentru unele produse și servicii denominate tradițional în euro (de exemplu case, mașini sau concedii în străinătate) și păstrarea inflației la un nivel foarte apropiat de valoarea centrală a intervalului-țintă anunțat de Banca Centrală (2,45% în prezent față de 2,5%+/-1%).
Efectul negativ important a fost ieftinirea relativă a mărfurilor provenite din țările menționate, deja competitive pe piața noastră prin raportul calitate/preț și adecvate pentru dinamica de creștere a veniturilor la care ne-am angajat în ultimii ani. De aici a rezultat în bună parte și creșterea deficitului comercial, adus în proporție însemnată ( cam două cincimi) chiar de Ungaria, Polonia și Cehia.