miercuri

24 aprilie, 2024

15 iulie, 2021

vaccin coronavirusGuvernul leton a aprobat miercuri obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, începând cu luna octombrie, pentru angajaţii din instituţiile medicale, sociale şi de educaţie. Pentru a intra în vigoare, reglementările trebuie aprobate de parlamentul de la Riga.

Conform modificărilor legislative adoptate, acești lucrători vor trebui să prezinte la locul de muncă un certificat de vaccinare, de la 1 octombrie, când se prognozează că Europa se va afla în cel de-al patrulea val al pandemiei.

Tot de la 1 octombrie, în alte sectoare, angajatorii vor avea dreptul de a concedia salariaţii nevaccinaţi, mai scrie dpa, preluată de Agerpres.


În Letonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, campania de vaccinare a avut un start lent. Până în prezent, circa o treime din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

„Am discutat despre stimulente pentru a promova vaccinarea, avem în vedere începerea unei campanii de informare. Acest proiect de lege a fost elaborat şi cu scopul de a-i face pe oameni să-şi schimbe comportamentul”, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins.

De la debutul pandemiei, Letonia a raportat mai mult de 138.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 2.500 de decese asociate.

Rata de infectare este în scădere de mai multe săptămâni, însă, în acelaşi timp, a fost observată o propagare în creştere a variantei Delta deosebit de contagioase. Conform ministrului sănătăţii, Daniels Pavluts, infectările cu varianta Delta reprezintă aproape 54% din cazurile noi.

Franța, Italia și Grecia au introdus deja obligativitatea vaccinării personalului din spitale


Franța impune vaccinarea obligatorie “pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu”, a anunțat luni președintele Emmanuel Macron.

Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, potrivit consiliului ştiinţific, care ghidează guvernul francez.

Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. “Cu începe din 15 septembrie, dacă eşti îngrijitor şi nu eşti vaccinat, nu vei mai putea lucra şi nu vei mai fi plătit”, a declarat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, la televiziunea LCI.

“În Franţa, situaţia este deocamdată sub control, dacă nu acţionăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic şi va duce inevitabil la spitalizări în creştere începând cu luna august”, a avertizat preşedintele Emmanuel Macron.

Cum procedează Italia – nevaccinații, mutați pe posturi fără risc de răspândire sau suspendați fără plata salariului

Italia a introdus, în aprilie, printr-un decret semnat de premierul Mario Draghi, obligativitatea vaccinării personalului medical și a farmaciștilor.

Refuzul este urmat de transferarea persoanei respective pe un post fără riscuri de răspândire a noului coronavirus sau de suspendarea pe un an, fără plata salariului, preciza decretul.

Reglementarea a fost decisă după depistarea în spitale a mai multor focare de Covid-19 ce ar fi fost generate de angajați nevaccinați. Și în Italia există personal medical ce refuză imunizarea, pe fondul unui curent anti-vaccinist în creștere.

Marea Britanie a anunțat la începutul acestei luni că va impune și ea, curând, vaccinarea obligatorie, pentru lucrătorii din prima linie a sistemului de sănătate.

România – teste obligatorii, în locul vaccinării, după ce localitatea depășește o anumită incidență

România pregătește și ea o reglementare specială pentru personalul medical, dar obligativitatea va viza testarea, nu imunizarea, și va fi impusă nu printr-o lege, ci printr-un ordin de ministru. Testele vor fi plătite de respectivii angajați, dacă ei nu sunt exceptați din motive medicale de la vaccinarea anti-Covid.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: