joi

25 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri, în parlamentul de la Berlin, că aprobă livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina. Este un moment decisiv în război, scrie Politico, care deschide calea unei coaliții mai largi de țări care să trimită Ucrainei tancuri de luptă de fabricație germană în baza unei aprobări de reexport.

Decizia Germaniei, care s-a opus constant până acum trimiterii de armament greu în Ucraina, este o consecință a faptului că și Statele Unite finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina, anunță CNN.

Berlin a așteptat ca Washington să ia decizia trimiterii de armament greu de producție americană. Anunțul oficial cu privire la tancurile americane este așteptat săptămâna aceasta.

Ce state contribuie cu tancuri în Ucraina


Ucraina urmează să primească cel puțin 100 de tancuri de luptă de fabricație germană (Leopard 2), americană (Abrams) și britanică (Challanger).

(Citește și: ”De ce crede Ucraina că tancurile o vor ajuta să schimbe cursul războiului”)

Potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein 12 țări au fost de acord să livreze tancuri de luptă în Ucraina, până acum fiind anunțată public participarea Marii Britanii, Poloniei, Finlandei, Norvegiei, Germaniei, Spaniei și, cât de curând, Statele Unite.

Publicația germană Der Spiegel a anunțat, marți seară, că Olaf Scholz a decis să trimită în Ucraina „cel puțin o companie de Leopard 2A6”. O companie este formată de obicei din 14 tancuri.

Tancuri Leopard 2 urmează să fie livrate și de alte state europene care dețin acest tip de armă, în baza autorizațiilor de reexport. Polonia a înaintat deja Berlin o cerere în acest sens, oficialii de la Varșovia anunțând că vor trimite 14 tancuri Leopard 2.


Finlanda va contribui cu 10 astfel de tancuri, la fel și Norvegia, care va livra, probabil, alte 14.

Spania, scrie miercuri El Pais, ”va participa la efortul comun european de a livra Ucraini tancuri Leopard 2”. Numărul tancurilor care vor fi livrate Ucrainei nu este precizat de publicația spaniolă, care precizează însă că țara ”va egala” ofertele europene.

Și Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 tancuri de luptă în Ucraina. Marea Britanie va contribui cu tancuri producție proprie – Challenger.

Presa americană scrie că SUA vor trimite 30 de tancuri Abrams.

Reacția Rusiei: Tancurile occidentului vor arde în Ucraina. Pacea continentului nu poate fi asigurată prin continuarea războiului

Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri reporterilor că nu există nicio perspectivă de destindere în Ucraina bazată pe „linia aleasă de NATO sub conducerea SUA”. „Acest lucru ne impune datoria de a fi deosebit de atenți, de a fi vigilenți și de a lua măsurile adecvate”, a adăugat el. Dmitri Peskov a numit ”absurdă” opinia vestului că pacea și securitatea pe continent ar fi obținute prin înarmarea Ucrainei.

El a repetat avertismentul că ”tancurile occidentului vor arde în Ucraina”.

Tass îl citează spunând: ”Vedem o mulțime de manifestări ale convingerii unui număr de politicieni, a unui număr de experți, militari și așa mai departe, care cred că tocmai prin continuarea războiului poate fi asigurată securitatea continentului. Aceasta este o credință absurdă, aceasta este o cale fără ieșire pentru dezvoltarea gândirii – atât militară, cât și politică. Eram convinși de acest lucru în urmă cu un an, și chiar cu puțin mai mult de un an în urmă, când președintele Putin a cerut tuturor să se așeze la masa negocierilor și să discute despre preocupările noastre și când a avertizat că continuarea acestei linii nu poate rămâne fără consecințe.”

De ce are nevoie Ucraina de tancuri de luptă

Șefii militari ai Ucrainei doresc tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, pentru a sparge liniile rusești în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojie.

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar modelele occidentale pe care le doresc ucrainenii ar oferi schimbarea de capacitate înaintea probabilei escaladări a ostilităților, în primăvară.

Teritoriul plat al Ucrainei oferă scena ideală de desfășurare a tancurilor, spun experții, iar Kiev are nevoie de tancuri pentru a cuceri pozițiile fortificate rusești de-a lungul liniei frontului.

„Ucrainei îi va fi foarte greu să organizeze o a doua contraofensivă fără o forță mai grea”, afirmă Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Tancuri americane, britanice și germane – plusuri și minusuri

M1 Abrams este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat în Statele Unite ale Americii. Intrat pentru prima dată în producție în 1979, are ca armament principal un tun de 105 mm și un tun de 120 mm.

Ca armament secundar, este dotat cu o mitralieră grea de 12,7 mm și 2 mitraliere de 7,62 (una coaxială, cealaltă pivotantă). Are o autonomie de 465 km, blindaj compozit. Echipajul este format din 4 oameni – (comandant, ochitor/trăgător, încărcător și mecanicul conductor).

M1 Abrams are o rază de tragere lungă, dar prezintă dificultăți de realimentare pentru Ucraina sfâșiată de război, deoarece motoarele lor mari cu turbină consumă cantități mari de kerosen.

Challenger 2 este un tanc principal de luptă în serviciul Armatei Britanice. Intrat în producție în 1998, are ca armament principal un tun de 120 mm.

Ca armament secundar, este dotat cu o mitralieră coaxială de 7,62 mm. Are autonomie de 550 km. Echipajul este format din 4 oameni. Challenger 2 funcționează cu motorină – mai ușor de obținut decât kerosenul.

Leopard 2 este un tanc principal de luptă intrat în dotarea armatei germane în anul 1979. Este echipat cu sisteme de conducere a focului digitale (cu telemetre laser), sisteme de stabilizare a tunului de 120 mm. și a celor două mitraliere coaxiale de 7,62 mm., precum și sisteme avansate de ochire și de vedere pe timp de noapte.

Leopard 2 poate atinge o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: